Därför får kungen mer pengar

Svantesson: Ingen djupgående diskussion

Uppdaterad 2022-11-09 | Publicerad 2022-11-08

18,7 miljoner.

Så mycket mer pengar får hovet i den nya budgeten.

– Det har inte varit någon djupgående diskussion, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Under tisdagen presenterade regeringen sin nya budget.

I den framkommer att statschefen, tillika kung Carl XVI Gustaf, får en ökning av det så kallade apanaget på totalt 18,7 miljoner kronor.

Den föreslagna summan för budgetposten den kungliga hov- och slottsstaten är i årets budget totalt 167,9 miljoner kronor.

Det går att jämföra med föregående budget där motsvarande summa var 149,1 miljoner.

Hovet får en ökning av det så kallade apanaget på totalt 18,7 miljoner kronor.

Pengar är tänkta att användas för att täcka utgifter för statschefens officiella funktioner samt utgifter för kungafamiljen samt för Kungliga hovstatens och Kungliga slottsstatens förvaltningsutgifter.

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har höjningen inte föregåtts av någon djupgående diskussion.

– En av anledningarna är att vår kung nästa år firar 50 år på tronen.

Men behöver inte andra familjer pengarna mer?

– Nu går inte apanaget till kungafamiljen på det sättet utan till det som de ska göra och representerar. Det finns ett stöd från svenska folket att fira detta.

”Inte till levnadskostnader”

Aftonbladet har varit i kontakt med hovet som återkommer i ett mejl.

Där understryks att den stora merparten av det höjda anslaget kommer att gå till säkerhetshöjande åtgärder vid de kungliga slotten.

För säkerhetshöjande åtgärder har Hovet beviljats 9,2 miljoner kronor år 2023, samt därefter ytterligare tillskott under 2024 och 2025.

”Det är viktigt att komma ihåg att detta extra anslag ej går till den Kungliga Familjens levnadsomkostnader”, skriver deras informationsavdelning.

Vidare konstaterar hovet att ett extra anslag har beviljats för möjligheten att arrangera aktiviteter i samband med firandet av Sveriges 500 år som självständig nation samt Kungens tronjubileum. Detta då kungaparet kommer att besöka Sveriges samtliga 21 län, samt att 2023 års nationaldagsfirande kommer att blir större än vanligt med anledning av 500-årsfirandet.