Susans dotter dödades av en högerextremist i Charlottesville

Publicerad 2018-01-17

CHARLOTTESVILLE. I ena stunden jobbade hon med bokföring och delade recept och trädgårdstips på fritiden.

I nästa var hon en sörjande mor som tog upp sin dotters fackla och bär den vidare.

Susan Bro torkar bort en tår med kanten av en pappersnäsduk.

– Jag skyller inte Heathers död på president Trump men vit makt-människorna säger själva att han gett dem ny kraft.

Vi står på den del av 4th Street i småstaden Charlottesville som för en månad sedan fick namn efter 32-åriga Heather Heyer som dödades i ett terrordåd i augusti förra året av en högerextremist. Heather Heyer Way står det på den glänsande nya gatskylten.

Längs den ena trottoaren står några stearinljus och buketter med blommor. Några blommar i full prakt. Andra har vissnat för länge sedan.

Tegelväggen är täckt med slogans ritade med krita av typen "Glöm aldrig" och "Borta men inte glömd".

Susan Bro plockar runt bland blommorna.

– För bara någon dag sedan hade någon brutit sönder stearinljusen och urinerat på blommorna, berättar hon. Jag förstår inte hur folk kan vara så hatiska.

Susan Bros dotter dödades i ett terrordåd av en högerextremist.
”Jag skyller inte Heathers död på president Trump men vit makt-människorna säger själva att han gett dem ny kraft”, säger Susan Bro.

Jobbigare än att besöka graven

Susan lutar sig ner och tar upp en lite nalle från gatan som har en napp i munnen. Hennes ögon tåras. Hon tycker det är jobbigare att komma hit än att besöka dotterns grav.

Det var här som nazister, rasister och andra högerextremister samlades den 12 augusti för att demonstrera för att statyn av sydstatsgeneralen Robert E Lee inte skulle rivas. En person de ser som en hjälte men som andra ser som en rasist och förtryckare.

I dag är den höga statyn övertäckt med en svart presenning i väntan på beslut om vad som ska ske med den. Ett staket har satts upp eftersom vissa försökte slita bort presenningen nattetid.

Fast statyn var bara en förevändning för de högerextrema. Vad de egentligen ville göra var att visa sin styrka. Visa att de existerade. Därtill uppmuntrade av att USA:s president Donald Trump gett dem indirekt stöd.

Körde in i folkmassan

Heather Heyer och hennes vänner kände att de inte bara stillatigande kunde se på när tusentals högerextremister från 35 olika delstater intog deras stad och förvandlade den till sin privata arena.

Advokaten och konkursexperten Heather gick med i en fredlig demonstration för att protestera mot de högerextremas närvaro. Hon skrek slagord och gick fram till en av vit makt-människorna och frågade henne varför de hade kommit till Charlottesville. Hon brukade inget våld.

Strax därpå tog en 20-årig man sin bil och körde rakt in i massan av motdemonstranter. Nio skadades allvarligt. Heather slungades mot asfalten och avled strax därpå. Hennes mamma befann sig hos en vän när en av Heathers vänner ringde.

Har sparat nummerlappen

– Han ringer mig aldrig i normala fall, berättar Susan. Bara när det är dåliga nyheter. Han började prata om att Heather blivit påkörd av en bil och att sjukhuset ville att en nära anhörig skulle komma. Jag förstod att något hemskt hänt.

Hennes grepp om kaffekoppen hårdnar.

På sjukhuset fick hon en nummerlapp. Nr 20. Hon har den kvar fortfarande. En polis sa att hennes dotter dödförklarats. Hon fördes till ett rum för att identifiera.

– Jag bröt ihop fullständigt. Sedan tog jag hennes hand och lovade att hennes död inte skulle vara förgäves.

Susan kan inte längre hålla tillbaka tårarna trots att hon berättat om detta ögonblick många gånger. Hon tar upp en pappersnäsduk och torkar ögat torrt.

Tog de svagas parti

– Heather hade ett sådant rättspatos. Efter hennes död fick jag av hennes vänner veta att hon alltid tog de svagas parti i skolan. Att hon alltid sa emot lärarna om de var orättvisa. Det hade jag inte haft en aning om medan hon levde.

Nästan ett halvår har gått sedan dagen för terrordådet. Susan Bro försöker fortfarande anpassa sig till en ny verklighet.

– Jag klev aldrig mer innanför dörren till mitt bokföringsjobb. Nu delar jag tips på facebook om jämlikhet och mänskliga rättigheter i stället för recept. Att ständigt prata om Heathers död är jobbigt men det hjälper mig samtidigt att bearbeta allt som hänt.

Hon suckar djupt samtidigt som hon plockar bort ett långt vitt hårstrå från sin svarta, glittriga tröja.

Inte bara gråta

– Jag är inte den första mor som förlorat ett barn i medborgarrättskampen. Jag kan inte bara sitta hemma och gråta. Jag är inte intresserad av politik men av att nå människor.

Tack var pengar som människor över hela USA skickade till familjen har hon bildat Heather Heyer Foundation, en stiftelse som ger stipendier till unga studenter som vill kämpa för mänskliga rättigheter, jämlikhet och social rättvisa.

– Vi hade inte råd men en begravning och vi hade inga begravningskläder. En del av pengarna använde vi till det men resten blev en grundplåt för stiftelsen som fått mer än en miljon kronor.

Vi har inte stått mer än några minuter vid minnesplatsen när de första förbipasserande går fram till Susan för att beklaga sorgen. Hon är numera ett känt ansikte i det annars så fridfulla Charlottesville.

Första kärlek

En av dem som kommer fram är en svart man vid namn Wood. När Susan känner igen honom bryter hon i hop i tårar och kramar om honom. Länge.

– Han var Heathers första kärlek. Jag har inte träffat honom sedan hon dödades.

En annan man kramar om Susan. Han bor alldeles runt hörnet. Den 12 augusti såg han från sitt fönster hur bil efter bil med högerextremister och med nummerplåtar från hela USA körde förbi.

– Det är helt otroligt vad som hände här, tycker Jim. Hur vår lilla stad blev en symbol för hela vit makt-rörelsen. Nu verkar folk i hela världen tro att Charlottesville är en farligt plats trots att det normalt är väldigt fredligt här.

Trump ringde

Nu vill nazisterna, Klu Klux Klan och andra vit makt-organisationer komma tillbaka och demonstrera igen i augusti. Charlottesvilles politiker har hittills sagt nej men högerextremisterna hotar med att stämma staden.
Ingen vet hur det till slut blir.

– Vi vill inte ha dem här, säger Susan Bro med eftertryck. De har ingenting här att göra. Vi vill inte ha deras hat.

När dottern blev dödad hörde president Trump av sig efter några dagar.

– Det var mitt under begravningen så jag kunde inte svara i telefon, förklarar Susan. Sedan dess har han inte hört av sig.

Susan Bro vill inte öppet lägga något av skulden för dotterns död på Donald Trump.

Mördaren ett barn

– Men jag kan säga så här mycket. Både Klu Klux Klan-ledaren David Duke och högerextremisten Richard Spencer har tackat president Trump för hans stöd.

Framförallt är Susan Bro upprörd över Trumps ord efter de våldsamma konfrontationerna som slutade med Heathers död. Ord som fick en hel värld att kraftigt kritisera presidenten och skapa en av de största kriserna under hans första år vid makten.

– Trump sa att det förekom våld från båda sidor och att det fanns bra människor på båda sidor. Hur kan man kalla nazister och rasister för bra människor?

Susan Bro satt i rättsalen när mannen som dödade hennes dotter åtalades. Men hon kände inget hat.

Dödshot

– Det var inte en man, han var ett barn. Jag tyckte synd om honom och hans föräldrar för att han fattat ett beslut som för alltid kommer att förstöra hans liv.

Rättegången blir av först i november.

Susan Bro har tagit emot ett antal dödshot. En kväll ringde FBI och sa att någon ringt och sagt att hon skulle mördas samma dag före midnatt. Hatet mot Heather och hennes mor var så starkt att Susan valt att hålla hemligt var dotterns grav finns. Hon är rädd att den annars skulle vandaliseras av högerextremister.

– Men jag tänker inte låta mig skrämmas. Jag kommer att fortsätta min dotters värv och arbeta för lika rättigheter för alla. Vill dom döda mig så får dom väl göra det.