Spionerade på tibetaner – döms till fängelse

TT TT

Publicerad 2018-06-15

Bild från en tidigare häktningsförhandling mot mannen i Södertörns tingsrätt.

Mannen spionerade på tibetaner i Sverige och sålde vidare uppgifter om deras familjer och boende till företrädare för den kinesiska staten. Nu döms 49-åringen till ett år och tio månaders fängelse för flyktingspionage i en enligt åklagaren unik dom.

– Om man lyfter perspektivet något så kan man säga att den här domen är ganska unik inte bara för Sverige utan i västvärlden – att en dom slår fast att en utländsk säkerhetstjänst har bedrivit verksamhet i Sverige, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Mannen, som själv är av tibetansk härkomst, döms av Södertörns tingsrätt till ett år och tio månaders fängelse för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person, så kallat flyktingspionage.

Hotar släkten

Det är enligt rätten bevisat att han har bedrivit verksamhet i stor omfattning för att få in uppgifter om tibetaner i Stockholm och andra platser i Sverige. Dessa lämnade han till en kinesisk underrättelseofficer, och fick betalt för uppdragen.

Det här har inneburit en betydande risk både för personerna här i Sverige och deras anhöriga, konstaterar rätten och skriver att "uppdragsgivaren Kina är en totalitär stormakt med stora resurser som delvis används i syfte att förtrycka Tibet och tibetanerna".

– Skälet till att man kartlägger tibetaner här i Sverige är inte för att man direkt vill göra något mot personerna här, utan man hotar deras släktingar hemma. Vi har i förundersökningen exempel på fruktansvärda händelser där människor försvunnit och blivit svårt misshandlade, säger Mats Ljungqvist.

"Inte medveten"

49-åringen nekar till brott och ska överklaga.

– Han har förnekat att han överlämnat några som helst uppgifter till någon som skulle ha att göra med den kinesiska underrättelsetjänsten. Han bekräftar att han träffat den här personen, men han har inte varit medveten om att det varit en underrättelseofficer, som påstås, säger hans advokat Mikael Söderberg.

Domen betyder mycket för tibetaner i Sverige, enligt åklagaren. En liknande dom från 2010 fick den kinesiska underrättelseverksamheten att byta metoder för att försöka dölja sin verksamhet.

– Nu har de blivit avslöjade igen, trots de här nya metoderna. Jag både hoppas och tror att den här verksamheten ska upphöra, för det är naturligtvis oerhört penibelt för kinesiska regimen att vid två tillfällen avslöjas med att bedriva underrättelseverksamhet i Sverige, säger Ljungqvist.