Carl Philip och Sofia ska gifta sig

Uppdaterad 2014-06-28 | Publicerad 2014-06-27

Pressuppbådet hölls på halster i över en timme innan prinsparet tillkännagav sin förlovning.

Det var ändå ingenting mot Carl Philips väntan på att Sofia skulle svara på hans frieri.

– Det var den längsta sekunden i mitt liv, säger prinsen.

Prins Carl Philip och fästmön Sofia Hellqvist lämnar Drottningholm efter förlovningsmiddag.

Först hände ingenting, sedan ingenting.

Drygt en timme efter att presskonferensen skulle ha börjat hade Carl Philip, 35, och hans sambo Sofia Hellqvist, 29, ännu inte uppenbarat sig på Stockholms slott.

Under tiden hann ett stort antal nyfikna turister samlas på borggården och när paret till sist visade sig var stämningen på topp.

– Som ni förstår har jag fått den stora äran att förlova mig med den här unga tjejen, sa en glad och något nervös Carl Philip till pressuppbådet på Logården.

– Sofia har i dag svarat ja på frågan om hon kan tänka sig att dela resten av livet tillsammans med mig. I dag är en lyckans dag för Sofia och mig, fortsatte han.

Carl Philip nervös inför frieriet

Sofia Hellqvist berättade att frieriet skedde i går morse.

– Jag är fortfarande lite ställd men väldigt glad, sa hon, och visade upp ringen hon fått.

Prins Carl Philip berättade kortfattat om frieriet, att han gått ner på knä och att sekunden innan Sofia Hellqvist svarade ja på hans fråga kändes som den längsta i hans liv.

– Vi var på ett ställe som vi båda älskar väldigt mycket ute på landet, berättade han om platsen för den viktiga stunden.

På frågan om prinsen var nervös inför frieriet svarade han:

– Om jag var!

"Världens bästa tjej"

Paret medgav att det, för att använda ett i familjen beprövat uttryck, sa klick mellan dem när de träffades 2009 i Båstad.

– Carl Philip är en av de mest ödmjuka som jag träffat, det var ett av de dragen jag föll för från början, sa Sofia Hellqvist.

Hon sa också att hon väntat ett tag på att prinsen skulle ställa frågan om giftermål, men att hon ändå var aningslös när hon vaknade i går och skulle förbereda sig för sin arbetsdag.

– Jag hade lite på känn att det skulle hända inom en snar framtid, men att det skulle ske i morse var lite av en fantastisk chock. Han överraskade mig. Jag trodde att jag visste vad jag höll på med men nej, ingen aning! Det känns fantastiskt.

Även prinsen hade svårt att dölja glädjen:

– Jag är superglad. Sofia är världens bästa tjej.

Kungaparet har väntat och väntat

Kungen och drottningen deltog också på pressträffen, och berättade att de var lyckliga för de nyförlovade.

– Självklart tycker jag och drottningen att det här är fantastiskt skojigt. Det här har legat långsamt, och mognat långsamt, vår familj Bernadotte mognar sent. Jag är glad, än en gång, det är skoj. Vi har lärt känna Sofia ett antal år och tycker att hon är en väldigt bra person, sa kungen.

Drottning Silvia avslöjade att det inte bara var pressen som hade väntat på att Carl Philip skulle tillkännage sitt frieri.

– Vi har väntat och väntat och väntat. Det är väldigt roligt.

Fest på slottet

Efter eklateringen på slottet i centrala Stockholm for fästeparet till Drottningholm för en privat vigselfest med kungaparet och Sofia Hellqvists föräldrar Erik och Marie Hellqvist.

– Det har varit en privat middag med delar av familjen, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

På bilder från Drottningholm syns hur kung Carl Gustaf och drottning Silvia står i glatt samspråk med Carl Philip, hans fästmö Sofia och familjen Hellqvist på slottets stora trappa mot slutet av kvällen.

– Självklart så har hela dagen varit väldigt positiv och det är många i familjen som har lyckönskat och är glada för att prins Carl Philip och Sofia har förlovat sig, säger Margareta Thorgren.

Kungafamiljen hade dubbla anledningar att fira under fredagen. I skuggan av förlovningen fyllde Chris O'Neill 40 år.

– I dubbel bemärkelse så har det varit en positiv dag, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.