Terrorutpekad man från södra Sverige gripen i Slovakien

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2015-01-17

En man i 30-årsåldern med hemvist i Sverige greps nyligen i Slovakien.

Enligt lokal media är han misstänkt för terrorbrott i Ryssland.

Både Säpo och UD är involverade i fallet.

Mannen är rysk medborgare men bor enligt UD i södra Sverige.

– Vi har information om en rysk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige som har frihetsberövats i Slovakien. Det är en man i 30-årsåldern hemmahörande i södra Sverige, säger Jon Pelling på UD:s pressjour.

Misstänks för terrorism

Svenska ambassaden i Wien, som bevakar också Slovakien, följer ärendet.

– Man försöker som vanligt skaffa fram information i ärendet och undersöker vad som har hänt, säger Jon Pelling.

Enligt den slovakiska nyhetsbyrån TASR greps mannen på torsdagskvällen vid gränsövergången Vysne Nemecke mellan Slovakien och Ukraina. Mannen uppges vara av tjetjenskt ursprung och misstänkt för terrorism i Ryssland, enligt den slovakiska polischefen Tibor Gaspar.

Förbereder utlämning

TASR uppger att mannen var på väg från Slovakien till Ukraina när det vid gränsövergången upptäcktes att mannen var efterlyst av Ryssland via Interpol. En internationell arresteringsorder ska ha upprättats 2007.

– Baserat på vad man upptäckte grep polisen mannen och började kommunicera med den ryska federationen, säger Tibor Gaspar till nyhetsbyrån.

De slovakiska myndigheterna ska ha begärt att få ta del av all information kring åtalet mot mannen.

Enligt Gaspar förbereder man nu en utlämning av mannen till Ryssland.

Säpo inkopplat

Samtidigt har slovakiska polismyndigheter kontaktat svensk polis eftersom mannen reste med ett svenskt pass.

– Det stämmer att det finns ett sådant ärende men det är Säpo som äger det. Den vanliga polisen är inte inblandad, säger Andreas Fahlén, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Säkerhetspolisen uppger att det inte finns någon pågående utredning kring fallet. Presschefen Sirpa Franzén säger att det i första hand är ett konsulärt ärende rörande en frihetsberövad person, vilket UD hanterar, men bekräftar att Säpo har insyn i fallet:

– Säpo tar regelmässigt emot information i den här typen av ärenden. Men vilken information vi delar med andra polismyndigheter är inget vi går in på i detalj i mediesammanhang och berättar, säger Sirpa Franzén.

Följ ämnen i artikeln