Terrortillslaget i Strömsund: ”Polisen bar ut flera tunnor”

Uppdaterad 2018-05-03 | Publicerad 2018-05-01

Grannar till terrormisstänkte mannen i Strömsund vittnar om att polisen burit ut tio till femton stora tunnor ur mannens bostad, skriver Östersunds-Posten.

En del av tunnorna som polisen burit ut ska ha innehållit någon form av kemikalier.

En släkting till mannen som ÖP har varit i kontakt med menar att han köpt tunnorna i tron om att de bara innehållit färg.

Under måndagen anhölls tre personer misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Två av de misstänkta greps i Akalla utanför Stockholm och en i Strömsund i Jämtland.

Enligt TT ska minst en av de misstänkta ha haft kontakt med Rakhmat Akilov som är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i april 2017.

Östersunds-Posten har talat med grannarna till den misstänkte mannen i Strömsund. De är ett par i 70-årsåldern och blev vittnen till tillslaget.

De säger till tidningen att det vid 10-tiden dök upp en civil polisbil utanför tomten.

Två poliser hade då klivit ur bilen och med hjälp av släpvagn och kåpa burit iväg 10–15 stora tunnor. De ska enligt grannarna ha varit så tunga att de varit tvungna att hjälpas åt att bära dem.

Stökig tomt

Därefter ska en mörk skåpbil ha kommit till platsen med tre civilpoliser som hjälpt till att bära.

Det finns ingen avspärrning kring området uppger paret för tidningen och inget som tyder på att det är en brottsplats.

De säger också att de inte känner någon rädsla inför händelsen.

– Nej icke, det är bara skönt att det händer något, säger kvinnan.

Paret har däremot, tillsammans med andra invånare i samhället, klagat till kommunen att det varit stökigt på mannens tomt.

– Det är en bostadstomt men det ser ut som en industritomt. Sommartid har gräset vuxit högt, flera decimeter, säger mannen.

Tunnorna var det enda poliserna beslagtog. Enligt ÖP ska en del av tunnorna ha innehållit klorlösning.

Släktingen: ”Han är oskyldig”

En släkting till mannen som greps i Strömsund, som Östersunds-Posten varit i kontakt med, säger att han är oskyldig.

Enligt släktingen köpte mannen färg över nätet av en person som levererade färgen i tunnor med en lastbil. Släktingen säger att säljaren ”tydligen ville bli av med grejerna”.

En del av tunnorna ska ha varit fulla och andra halvfulla och en del ska utöver färgen även innehållit kemikalier vilket mannen ska ha varit helt ovetandes om.

– De ville bli av med saker, säger släktingen till ÖP.

”Känner inte Akilov”

När den numera terrormisstänkte mannen insett att färgen inte gick att använda hade han tänkt göra sig av med färgen, varför han lastat tunnorna på en släpkärra. Anledningen till att han köpt färgen var enligt släktingen att han skulle bygga ett hus som skulle målas.

Släktingen säger också att mannen inte känner Rakhmat Akilov eller de andra som gripits under måndagen.