Skippade Trump – för att förstöra för Rubio

Uppdaterad 2016-07-18 | Publicerad 2016-02-07

NEW YORK. Donald Trump var tillbaka på debattscenen i natt.

Men han hade en relativt lugn afton, för ingen av motkandidaterna ville angripa honom.

Den hårda striden stod istället mellan Marco Rubio och de tre guvernörerna som försöker bryta hans momentum i New Hampshire – Jeb Bush, Chris Christie och John Kasich.

– Du har aldrig tagit ett beslut med konsekvenser och är helt enkelt inte redo att bli president, dundrade exempelvis Christie.

Förra veckan hoppade Donald Trump, under uppmärksammade former, av den sista republikanska debatten innan provvalet i Iowa – och förlorade enligt egen utsago viktiga röster på sin frånvaro.

Det misstaget tänker han inte göra om, så när de de återstående kandidaterna i natt åter samlades i New Hampshire för en sista batalj innan tisdagens primärval var den 69-årige fastighetsmiljardären tillbaka bakom ”front runner”-podiet mitt på scenen.

Till skillnad från i samtliga föregående debatter hade han dock en påfallande lugn kväll, utan stora konfrontationer.

Det blev en liten skärmytsling om statens rätt till konfiskation av mark med Jeb Bush, som slutade med att han röt ”Var tyst!” åt den förra Florida-guvenören. För det tilltaget blev han utbuad av publiken på Saint Alsem-skolan i Manchester – och svarade med att anklaga åhörarna för att bara bestå av donatorer som ”äger” Bush.

Men därutöver kunde ”The Donald” lugnt och sakligt och faktiskt utan större åthävor framföra sina synpunkter – och trummade effektivt hem några poäng om exempelvis poliser och veteraner, synnerligen populära ”ämnen” bland de som ingår i de  väljargrupper han söker stöd hos.

Trio i fokus

I huvudsak var nattens debatt dock en holmgång mellan Marco Rubio och hans tre utmanare om titeln ”partietablissemangets favorit”:

Jeb Bush, Chris Christie och John Kasich.

Efter sina framgångar i Iowa leder den unge, karismatiske Florida-senatorn den kampen-i-kampen och hans förhoppning är att han ska skaka av sig de övriga konventionella kandidaterna och överta deras röster, varmed han definitivt skulle bli ett hot mot Trump.

Men trojkan av guvernörer är ingalunda redo att sträcka vapen. Tvärtom hoppas de fortfarande kunna bryta Rubios momentum och ägnade nattens slag åt attackera honom.

Hårt.

I synnerhet Chris Christie svingade vilt så fort han fick chansen och upprepade gång på gång att senatorer inte är lämpliga presidenter.

– Vi har en Vita huset just nu. Vi kan inte göra om samma misstag och ge Marco Rubio jobbet, hette det bland annat.

– Du, fortsatte New Jersey-guvernören vänd mot rivalen, har aldrig tagit ett beslut med konsekvenser och är helt enkelt inte redo att bli president.

Ville förstöra momentum

När Rubio  upprepade samma svar, om att Barack Obama medvetet försöker förstöra USA, kom det nya missiler från Christie.

– Jag vill att alla där hemma tänker på vad  vi just hörde. Så där låter det när Washington talar. Han drar sitt inövade tal en gång till. Men när man är president eller guvernör löser inövade tal om hur bra allting är i USA inte ett enda problem för människor.

Och för några ögonblick såg det ut som att Rubio verkligen vara lite skakad.

Men var det tillräckligt för att de tre musketörerna  ska kunna vrida favoritskapet ur händerna på honom?

Svaret kommer natten till onsdag.