Experten om avtalet: ”Hur stort som helst”

Publicerad 2016-09-11

Syrienexperten Alexander Atarodi är försiktigt positiv till den historiska överenskommelsen.

Förtroendet mellan USA och Ryssland är skört.

– Men egentligen är det här hur stort som helst. Vi har inte haft den här typen av överenskommelse förut, säger Alexander Atarodi.

Alexander Atarodi.

Det historiska avtalet mellan USA och Ryssland i Genève innebär att de stridande parterna i Syrien lägger ner vapnen från och med måndag 12 september. För civilbefolkningen är vapenvilan ”oerhört positiv”, säger Alexander Atarodi.

– Vad vi vet kommer det här innebära möjligheter för det svältande folket i Syrien att få tillgång till mediciner, vatten och mat. Så småningom kanske en del kan få återvända till sina hem.

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på biståndsmyndigheten Sida, jobbar med en strategi för humanitär hjälp i Syrien. Han undrar hur det ska gå till, att vapenvilan ska hållas.

– Det har funnits förtroendebrist mellan USA och Ryssland. Det är stor förtroendekris mellan alla grupper i Syrien.

Måste gå i lås på många nivåer

Som Alexander Atarodi ser det ska åtgärderna och det logistiska arbetet klaffa från supermaktsnivå – USA och Ryssland – till samarbete i regionen, med Iran, Saudiarabien och Turkiet. Arbetet måste synka med fredsförhandlingarna mellan Syriens oppositionella grupper och Assadregimen.

– Därför är jag försiktig. Det är många knutar som ska lösas för att det ska bli en överenskommelse värd namnet, säger Alexander Atarodi.

Avtalet i Genéve har bland annat dragit ut på tiden då USA inte litar på Rysslands avsikter. Rädslan är att Ryssland ska använda Syrienkonflikten i andra internationella relationer, om Krim och Ukraina, menar Atarodi.

”IS redan svaga”

Enligt Alexander Atarodi var terrorsekten IS och al Quaida-knutna Nusrafrontens glansdagar i Syrien och i Irak redan över, innan supermakterna kom överens i natt.

– IS har redan nu, innan det här avtalet träder i kraft, förlorat rätt mycket territorium. Senast när Turkiet gick in från norra Syrien och isolerar IS genom att klippa av tillgången till vapen och nya rekryter från resten av världen, säger Alexander Atarodi.

Om Ryssland och USA får Syriens regim och opposition på sin sida, och respekterar överenskommelsen, ser Alexander Atarodi att det blir mycket svårare för IS och Nusrafronten att hålla kontrollen över sina områden.

Tio miljoner civila behöver hjälp

– Samtidigt som jag är glad och positiv till det här får jag ändå vara lite försiktig. Tills jag ser att det ger märkbara framsteg i den politiska processen, säger Alexander Atarodi.

Avtalet är början för ett svårt arbete, men ”en fantastisk möjlighet” säger Atarodi.

– Vapenvilan lägger grunden för en politisk process som måste starta. Kriget kan inte fortsätta när vi har nästan tio miljoner människor som behöver hjälp från FN och andra organisationer, säger biståndmyndigheten Sidas Mellanösternexpert Alexander Atarodi.

Följ ämnen i artikeln