Johanna Möller pressar medfånge – efter önskan att ”klippa” hennes mor

Publicerad 2019-02-27

Arbogakvinnan Johanna Möller polisutreds misstänkt för att ha uppmanat medfångar att döda hennes mor.

Enligt handlingar från Kriminalvården uppges Möller nu pressa en medintagen att dra tillbaka sin polisanmälan – men klarar sig med en tillsägning.

– Det är generellt vansinnigt svårt att klarlägga exakt vad som sagts när ord står mot ord, säger kriminalvårdschef Andreas Wallin.

Johanna Möller dömdes till livstids fängelse för mord på sin far och mordförsök på sin mor.

Straffet avtjänar hon på kvinnoanstalten i Ystad.

Sedan december utreds hon för ytterligare brott – då två medintagna hävdat att Möller uppmanat dem att ”klippa hennes mor”.

Hävdar att hon skämtat

Källor uppgav då för Aftonbladet att Möller i förhör avfärdat misstankarna som att kvinnorna missförstått hennes skämt.

Trots det fick Johanna Möller en varning av Kriminalvården.

I handlingar från Kriminalvården uppges nu att Möller anklagas av en medintagen för att ha pressat henne att ta tillbaka polisanmälan gällande mordet på mamman.

”Medintagen uttrycker även att Johanna inte verkar ge sig och att hon tycker att det är obehagligt”, står att läsa i handlingen.

Nya förhör hölls med Möller så sent som 25 januari, då hon nekade till händelsen och hävdar att kvinnan hittat på det hela.

”Johanna uppger att hon känner sig motarbetad och att det känns som att det inte spelar någon roll vad hon säger”, fortsätter beslutet.

Ofta ord mot ord

Kriminalvården bedömer ändå att Möller brutit mot föreskrifter och villkor genom att inte visa hänsyn mot medintagen, men nöjer sig med att påminna Möller ”om det olämpliga i att försöka påverka medintagen”.

Enligt Andreas Wallin, kriminalchef på Ystads anstalt, krävs generellt högre beviskrav för att utfärda en varning och liknar förfarandet som det vid en domstolsförhandling.

– Rent allmänt är sådant här något vi relativt ofta gör när det dyker upp saker. Väldigt ofta är det ord mot ord och då får man göra en bedömning vad gäller de intagnas uppgifter och vad personalen sett och hört och så vidare, säger Andreas Wallin till Aftonbladet.