1 000 flyktingar per dag – nu sätts krisplan i verket

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-09-17

"Läget är väldigt ansträngt - vore dumt att säga någonting annat"

Just nu kommer 1000 flyktingar till Sverige – varje dag.

Det spräcker prognoserna och tvingar  Migrationsverket att sjösätta sin krisplan.

– Läget är väldigt ansträngt. Det vore dumt att säga något annat, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Mer än 1 000 flyktingar söker nu asyl i Sverige varje dag.

Antalet flyktingar spräcker Migrationsverkets tidigare prognoser och tvingar verket att sätta in sin krisorganisation. Det innebär att man nu centralt styr över de sex regionerna och fördelar resurserna dit de behövs bäst. Framför allt är det Malmö som behöver extra resurser i form av transporter, personal och boende.

7000 i veckan

– Prognosen för hur många som kommer i år kommer att revideras upp vid nästa tillfälle om en månad. Just nu ligger vi på 7 000 i veckan, men vi tror inte att det antalet håller i sig året ut. Men indikationerna från våra analytiker  visar  att det är väldigt många som lämnar de här områdena just nu och söker sig mot Europa, säger Fredrik Bengtsson.

Krisorganisationens uppgift är i första hand att säkerställa boendet för de asylsökande som kommer.

– Läget är väldigt ansträngt. Det vore dumt att säga någonting annat, säger Fredrik Bengtsson.

Utesluter inte tält

Han jämför nu dagens situation med den som rådde under Balkankriget, då flyktingar fick inkvarteras på fartyg, i husvagnar och även i tält.

– Vi ser nu en situation som kan jämföras med  Balkankriget, med den skillnaden att Migrationsverkets ansvar är mycket större i dag än det var då, säger  Fredrik Bengtsson.

Kan det bli fråga om lösningar som till exempel tält även i den här situationen?

– Det är en hypotetisk fråga. Men det är klart, kommer det 2000 personer per dag så kan det bli aktuellt med oortodoxa lösningar. Vad som däremot kan hända, om det fortsätter att komma väldigt många under väldigt lång tid, det är att vi sänker kvaliteten på boendeplatserna.

Ytterligare 1 000 personer

Utöver de 1 000 personer som söker asyl, så kommer det dessutom ytterligare mellan 800 och 1 000 flyktingar till Sverige varje dag. De  söker sig vidare till andra länder, framför allt Finland.

– Framför allt är det irakier som söker sig till Finland, eftersom man tror att man har större chanser att få ett uppehållstillstånd där, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln