FBI:s vicechef Andrew McCabe sparkas – dagar före pensionen

Publicerad 2018-03-17

USA:s justitieminister Jeff Sessions har sparkat den federala polisen FBI:s vicechef Andrew McCabe med omedelbar verkan.

Detta sker bara knappt två dagar före hans pension och nu kan hans pensionspengar vara i fara, rapporterar CNN.

McCabe har anklagats av Trumpadminstrationen för att ha skyddat Hillary Clinton i FBI:s utredningen om henne.

Han började på FBI 1996, men i januari lämnade vicechefen Andrew McCabe sina arbetsuppgifter.

Han hade då kritiserats av president Donald Trump åtskilliga gånger.

McCabe förväntades vara ledig fram till söndag då han fyller 50 år. Planen var att han då skulle gå i pension efter 21 års arbete.

Men i natt, svensk tid, kom så beskedet: Andrew McCabe sparkas med omedelbar verkan.

Det innebär att hans förväntade pensionspengar, som han enligt reglerna har möjlighet att få, ligger i farozonen, rapporterar CNN. Om han gått i pension på söndag hade han haft rätt till en årlig ersättning på 500 000 kronor årligen, rapporterar CNN.

Avskedet innebär också att han går miste om förmån om livslång sjukvårdsförsäkring för sig och sin familj livet ut.

”Gav vilseledande information”

Bakgrunden till att han nu får sparken är resultatet av en granskning av justitiedepartementets Michael Horowitz.

Detaljerna i rapporten är okända, men en källa uppger för CNN att det handlar om att McCabe ska ha gett vilseledande information om sin roll i att få FBI-tjänstemän att prata med Wall Street Journal om korruptionsutredningen av Clinton Foundation, Hillary och Bill Clintons stiftelse.

”Pekas ut på grund av den roll jag spelade”

McCabe var inblandad i FBI:s utredning av Hillary Clinton och Rysslands roll i det amerikanska presidentvalet 2016.

Han tog över som tillförordnad chef efter att James Comey fått sparken.

Christopher A. Wray tillsattes sedan som FBI-chef av Donald Trump.

På Twitter skriver Donald Trump att McCabe ”vetat om korruptionen som pågått på högsta nivå inom FBI”. Han har anklagat både McCabe och tidigare FBI-chefen Wray för att ha skyddat hans motståndare i presidentvalet, Hillary Clinton, under utredningen av hennes mejlhantering.

”Andrew McCabe SPARKAD, en stor dag för de hårt arbetande männen och kvinnorna på FBI. En stor dag för demokratin”, skriver presidenten.

”Avskedandet beordrat av Trump”

– Jag pekas ut och behandlas på det här sättet på grund av den roll jag spelade, de åtgärder jag gjorde och de händelser som jag bevittnade i efterdyningarna av då James Comey fick sparken, säger Andrew McCabe i en kommentar.

I en skriftlig kommentar till pressen menar McCabe att det är Donald Trump som orkestrerat hans avsked.

”Jag har varit specialagent hos FBI i över 21 år. Under ett och ett halvt år har min familj och jag varit utsatt för en attack på vårt rykte och hur jag tjänat landet.

Presidentens tweets har förstärkt och överdrivit det hela. Han har sett till att jag har blivit sparkad. Han har sett till att jag blivit av med min pension efter mer än 20 år i tjänst”, skriver McCabe, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han skriver vidare att de anklagelser som riktas mot honom från justitiedepartements och Jeff Sessions sida måste ses i ljuset av hur hans och FBI:s trovärdighet ifrågasatts i samband med utredningen av Hillary Clinton.

Att de beslut som togs i den utredningen ska ha varit politiskt färgade stämmer inte säger han.

”FBI framställdes som att vi föll för trycket och tog beslut av politiska snarare än lagmässiga skäl. Inget skulle kunna vara längre ifrån sanningen. Faktum är att hela utredningen är full av ansträngning från min sida, helt auktoriserad från FBI, för att klargöra byråns roll...”