Pandemiundantag i sjukförsäkringen till juli

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-12-08

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.

Efter press från riksdagen – bland andra – förlänger regeringen pandemiundantaget i sjukförsäkringen som gällt sedan april.

Syftet är att undvika att långtidssjuka utförsäkras för att rehabilitering eller vård har skjutits upp på grund av virusläget.

– Regeringen kommer att besluta att förlänga undantaget, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Hans besked har till en del pressats fram av socialförsäkringsutskottets arbete i riksdagen att ta fram initiativ med uppmaning om förlängning. Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har krävt förlängning. V och SD anser dessutom att undantaget borde breddas. De hävdar att det nuvarande undantaget inte fungerar på grund av Försäkringskassans tolkning av förordningen.

Efter regeringens besked läggs initiativen åt sidan.

Utvidgar inte

Regeringen föreslår ingen utvidgning av undantaget, endast förlängning till den 30 juni 2021.

– Det är ingen utvidgning. Det här handlar om undantag vid dag 180 och dag 365, säger Shekarabi.

Eftersom förslaget innebär ökade kostnader på cirka 330 miljoner kommer det att finnas med i en extra ändringsbudget som läggs efter årsskiftet.

Socialförsäkringsministern säger att det finns stora rättstekniska problem med att bredda undantaget till att gälla fler sjukskrivna än de som drabbats av uppskjuten vård och inställda operationer på grund av pandemin. Det gäller vanligen inte långtidssjuka i covid-19, eftersom det inte finns klara besked om hur detta tillstånd bäst behandlas.

Undantaget innebär att en person som fått sin behandling – till exempel en operation – eller rehabilitering uppskjuten på grund av pandemin inte ska behöva riskera att utförsäkras och bli utan ersättning från sjukförsäkringen efter 180 respektive 365 dagars sjukskrivning. Normalläget är att personen då måste söka i stort sett vilket jobb som helst. Det går inte att fortsätta vara sjukskriven med sikte på att återgå till den tidigare arbetsplatsen.

Ändra permanent

Ardalan Shekarabi tillägger att hans departement arbetar intensivt med en tidigare aviserad permanent lagändring, som han hoppas ska kunna träda i kraft redan i mars 2021. Den siktar in sig på vad som händer efter dag 180. En sjukskriven person ska då inte behöva söka vilket arbete som helst om det verkar sannolikt att han eller hon inom ett halvår ska kunna gå tillbaka till arbetsplatsen igen.

Det finns stöd i riksdagen för att lätta kraven vid 180 dagar, bedömer Shekarabi. Däremot inte vid 365 dagar, eftersom regeringens samarbetspartier inte vill stödja det.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen