Överlevande intervjuas – stor undersökning om Estonia påbörjas

Publicerad 2021-06-18

I juli påbörjar Statens haverikommission nya undersökningar av Estonias vrak. Som en del i arbetet intervjuas ett 30-tal överlevande.

– En så pass stor undersökning av ett så stort vrak har inte skett tidigare, säger utredningsordföranden.

Mellan 8 och 18 juli kommer forskningsfartyg från Sverige och Estland att arbeta dygnet runt med förberedande undersökningar vid vraket efter Estonia. Det meddelade Statens haverikommission under en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Syftet är att utreda om de stora hålen i båtens skrov, som uppmärksammades i en dokumentärserie på Discovery i höstas, kan ha uppstått innan båten sjönk – och spelat en roll i händelseförloppet.

– I ett första skede kommer vi särskilt att fokusera på bottenförhållandena, för att utreda om hålen kan ha uppkommit vid kontakt med havets botten, säger Jonas Bäckstrand, ordförande för den svenska delen av utredningen.

Som en del i undersökningen har alla som överlevde förlisningen fått frågan om de vill delta i en halv dags intervju. Hittills har omkring 20 överlevande intervjuats, och snart hörs ytterligare omkring 10 personer.

Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, under fredagens pressträff.

Kritiserades för att inte intervjua överlevande

– Det har funnits kritik mot att överlevande inte hördes direkt, och den kan vi förstå. Nu har vi kontaktat samtliga överlevande och har några intervjuer kvar, säger Jonas Bäckstrand.

Studien i juli är en förstudie och våren 2022 följer en större undersökning då hela fartyget ska fotas. Genom fotogammetri ska man sedan göra 3D-bilder av fartyget och dokumentera alla skador i 3D.

– Om hålen uppstod före båten sjönk kan de ha haft betydelse för händelseförloppet. Vi har ägnat stor kraft åt att samla information kring det.

Till vänster Aftonbladets löpsedel från den 28 september 1994, när nyheten om Estoniahaveriet briserade. Passagerarfärjan sjönk i Östersjön sydost om finska Utö, dödssiffran landade till slut på över 900 personer.