Coronapandemin

Massutbrott av deltavarianten efter norsk körkonsert

Av: 

Ellen Norberg

NYHETER

Efter två dagar med vackra körkonserter norska Nøtterøys kulturhus, började ovanligt många positiva covidresultat dyka upp i kommunen.

En dryg vecka senare kan kommunen konstatera 56 bekräftade smittofall av deltavarianten – och ett tusental kommuninvånare är satta i karantän.

”Har du varit här måste du testa dig för corona – det mesta av smittan kommer från konserten”.

Så löd rubriken på en artikel i lokaltidningen Tønsbergs Blad i lördags. Detta sedan ett massutbrott av deltavarianten konstaterats i Færder kommun, och en stor del av de bekräftade fallen gick att spåra till ett och samma tillfälle – en körkonsert på kulturhuset i Nøtterøy.

I dag meddelade kommunen på sin hemsida att 56 fall av deltavarianten av coronaviruset bekräftats, och att fler är att vänta. Kommunens överläkare Elin Jakobsen säger till VG att 86 personer nu sitter isolerade, och ungefär 1 000 personer är i karantän. Dessa ska ha testats under dagen, och kommunen planerar att granska alla positiva covidprov för att se om de går att koppla till samma utbrott.

Ungefär 1 000 person uppges vara i karantän efter konserterna.

En körmedlem testade positivt

Det var i torsdags förra veckan som en person testade positivt för deltavarianten av coronaviruset. Upptäckten gjordes dagen efter körkonserterna i Nøtterøy, där den smittade – en medlem i kören – hade uppträtt.

Enligt Jakobsen ska konserten ha genomförts under kontrollerade former, men det ska ha varit många personer på scenen. Att utbrottet blivit så omfattande trots god organisering beror troligen på att det är just deltavarianten som spridit.

– Det stämmer med utbrottets karaktär, det har varit väldigt smittsamt, säger Jakobsen till VG.

Arkivbild.

Hoppas kunna begränsa utbrottet

Færder kommun skriver i dag på sin hemsida att flera av dem som testat positivt är fullt vaccinerade, och alla som testat positivt för covid de senaste dagarna bör räkna med att det gäller just deltavarianten.

– Det är mycket viktigt att alla nu följer reglerna för karantän och isolering, begränsar antalet nära kontakter och testar sig vid minsta misstankar om infektion.

Kommunen har kontaktat Folkhelseinstituttet för att få hjälp med att få situationen under kontroll, och överläkare Elin Jakobsen är positiv till att man ska kunna begränsa utbrottet.

– Infektionsantalet de senaste dagarna har en känd infektionsväg. Det finns liten misstanke om att det har spridit sig i samhället.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Smittan kan spåras till en körkonsert.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Norge

Coronaviruset

Deltavarianten