Professorn om nya mutationen: Avliva de svenska minkarna

Publicerad 2020-11-06

15 miljoner danska minkar ska avlivas och hela Nordjylland är satt i lockdown efter upptäckten av en ny coronamutation.

Nu bör alla minkar på smittdrabbade farmer i Sverige också avlivas, enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

– I det här läget måste hälsa gå före industri, säger han.

Danmark har beslutat att avliva samtliga av landets 15 miljoner minkar och stänga ner Nordjylland. Det efter att en ny mutation av coronaviruset upptäckts hos minkar på Nordjylland.

Mutationen har även hittats hos 214 människor, vilket betyder att den kan sprida sig mellan minkar och och människor. 

Och smittan har redan spridits. Enligt danska SSI (Statens serum institut) har man upptäckt 14 fall utanför Nordjylland. Fall har också upptäckts i Kroatien. 

Hans Jørn Kolmos, dansk professor i mikrobiologi, anser att riskerna med coronasmitta på minkfarmer är ”högexplosiv”.

– Det här har tagit en internationell dimension. Om man inte agerar riskerar vi att bli ett nytt Wuhan, säger han till JydskeVestkysten.

Oron: Minken blir nytt värddjur

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är inte förvånad över att man ser coronamutationer hos just minkar.

– De har en fantastisk förmåga att plocka upp de här virusen och föröka dem. 

Han menar att vi har anledning att oroas över minkmutationen. Idag är människan huvudvärd för corona, men nu ser man vi kan överföra det till minkar. I ett värsta scenario kan minken bli ett nytt värddjur.

– Om det tillkommer ytterligare en värd som kan skapa mutationer som kan återinfektera människan är det en solklar hälsorisk. Det ska vi undvika till varje pris, säger Olsen.

– Jag tycker Danmark gör helt rätt.

När viruset hoppar mellan arter utsätts det för en stor evolutionär utmaning som ger mutationer. Det kan resultera i mildare varianter, men i värsta fall kommer en aggressivare variant ut.

En oro kring den nya mutationen är att vaccinen som framställs nu riskerar att tappa sin verkan. Hittills har man inte sett att nya mutationer förändrats på ett betydande sätt.

Men risken finns, enligt Björn Olsen. 

– Det vore ju helt fatalt om vi vår fram ett vaccin och så får vi samtidigt en ny version av Sars-cov-2.

Men han tror inte att mutationerna kommer att ha betydande konsekvenser för behandlingar.

Flera fall på svenska minkfarmer

Även i Sverige har man sett coronautbrott på minkfarmar. De första fallen upptäcktes nyligen på en minkfarm i Sölvesborg, både bland minkar och personal. Under onsdagen rapporterades smitta på ytterligare nio minkbesättningar, skriver SVT Blekinge.

Jordbruksverket, SVA (Statens veterinäranstalt) och Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya smittskyddsrutiner men har inte beslutat om att samtliga minkar ska avlivas. Enligt dem ska 80 procent av dem slaktas för sin päls nu i november. Björn Olsen tycker att samtliga minkar på de drabbade farmerna ska avlivas.

– Om man i Danmark och Nederländerna, med en stor minkindustri kommer fram till att man ska avliva minkarna för att få bort potentiellt smitta tycker jag inte att man i Sverige ska inta en särställning. 

– I det här läget måste hälsa gå före industri, man får kompensera dem vars minkar man har ihjäl.

Björn Olsen har tidigare lyft djurhållningens roll i många större sjukdomsutbrott som drabbat mänskligheten det senaste århundradet.

Vad ska vi dra för slutsatser av det här tycker du?

– Det är något som är fel i vårt sätt att hantera djur och biologisk mångfald. Vi får inte bara mjölk, kött och päls från dem. Vi får också en hel del mikroorganismer som kan ställa till det för oss.

Minkar på en farm i Farre i Danmark.