Supertrend på iva – färre vårdas för corona

Uppdaterad 2021-06-01 | Publicerad 2021-05-31

Antalet covidpatienter på iva i Sverige har mer än halverats på mindre än en månad.

– Jag utgår från att vaccinationerna definitivt bidrar till att smittspridningen minskar, säger virologen Niklas Arnberg.

Antalet inlagda på iva har halverats på mindre än en månad. Den 3 maj vårdades 407 personer på svenska intenssivårdsavdelningar. Den 31 maj är motsvarande siffra 198, enligt svenska intensivvårdsregistret.

Smittotalen samma period har mer än halverats. Antalet bekräftat smittade 19 april till och med 30 maj har gått ned med 51 procent.

Niklas Arnberg, virolog.

Ljusare tider?

Fler smittsamma varianter och en pandemitrött befolkning. Trots det verkar vi gå mot ljusare tider.

Sjukhusinläggningarna i stort minskar. Under toppen i våras, den 19 april, vårdades 2 243 personer med covid-19 på svenska sjukhus. Den 30 maj vårdades 858 patienter. Det är en minskning på 62 procent.

Under samma period förra våren var minskningen 30 procent. Att smittspridningen minskar har troligtvis att göra med en vaccineffekt, enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

– Vi har vi flera smittsamma varianter och folk är lite sämre på att följa restriktionerna nu. Det skulle ju talat för mer smitta och fler inlagda. Jag utgår från att vaccinationerna definitivt bidrar till att smittspridningen minskar, säger han.

Den trenden kommer hålla i sig. Både värme och vaccin spelar in i den snabba nedgången, enligt Arnberg.

– Vi har vädret med oss. Dels blir fler vaccinerade, dels blir det varmare och varmare.

Coronavirus sprids mer effektivt när det är kallt. Dessutom är vi mer utomhus när det är varmt och sommar. Sammantaget innebär det att viruset smittar mindre effektivt under sommaren.

Vädret och vaccinationerna kan ha bidragit till den minskade smittspridningen.

Indiska mutationen?

Sjunkande smittotal och stigande vaccinationssiffror. Det verkar lovande inför att Sverige åter börjar öppna upp den första juni.

Men det kvarstår eventuella orosmoln för utvecklingen framöver. Nya mutationer och varianter på varianterna.

Storbritannien har haft en lyckad vaccinationskampanj och låga smittotal. Men nu har den indiska mutationen börjat sprida sig i landet, med smittokurvor som börjar gå uppåt igen. Enligt planen ska landet släppa på flera restriktioner den 21 juni, men det finns en oro för att spridningen av den indiska varianten ska skjuta på frihetsdagen.

Niklas Arnberg följer noga utvecklingen i Storbritannien.

– Det blev en liten ökning i antalet smittade där för 2–4 dagar sedan. Det la sig sedan. Men skulle det visa sig att det går åt fel håll där måste vi titta på det.

För Sveriges del finns det på kort sikt inte någon risk för att den indiska varianten skulle leda till att utvecklingen börjar gå åt fel håll, säger han.

– Så vitt jag vet har den inte upptäckts i någon större omfattning här. Men om den skulle få fäste här och smittspridningen i Storbritannien ökar måste vi titta på det och smittspåra den indiska varianten.