Emmanuel Macron

Parisborna om efterlängtade utomhuspremiären: ”Som att födas på nytt”

Av: 

Lisa Horn

NYHETER

Det var ett efterlängtat steg för fransmännen när kafélivet öppnade upp igen på onsdagen.

– Det är ju folks vardagsrum, kaféerna. Och det är som att vardagsrummet har varit stängt, säger Agneta Kossowski Darwish, som driver en svensk matbutik i Paris.

För två veckor sedan kom glädjebeskedet för alla kafésugna fransmän: uteserveringarna öppnar upp 19 maj.

– Det är nästan som att födas på nytt. Livet börjar igen. Vi har gått här och överlevt, men nu börjar vi leva igen, säger Agneta Kossowski Darwish, som driver en svensk matbutik i Paris.

Trots en regnig uteserveringspremiär är glädjen i staden påtaglig.

Agneta Kossowski Darwish bor i Paris och tycker det känns som att livet återvänder när uteserveringarna öppnar upp.

– Det är så löjligt fantastiskt. Alla har bara suttit och pratat med varandra om vad man ska göra när det öppnar igen. Och alla säger nästan samma sak, jag ska ta ett glas vin med en kompis. Det är vad vi alla drömmer om, säger Agneta Kossowski Darwish.

”Vi bor på barer”

Sedan 30 oktober har barer och kaféer varit helt igenbommade, och landet har nu varit inne på sin tredje lockdown med utegångsförbud efter klockan sju på kvällen.

Men från och med onsdag får slutligen butiker, uteserveringar, teatrar, biografer och museer öppna. Dock med begränsningar.

Uteserveringar får till exempel bara ta emot 50 procent av sin normala kapacitet, och får inte ha fler än sex gäster vid varje bord. Utegångsförbudet förkortas dessutom två timmar och kommer att gälla från klockan 21.00 på kvällen.

Jean-Denis Fanello, 29, musikproducent boende i Paris, tycker att det är rörande att uteserveringarna öppnar upp.

– Det är faktiskt ganska rörande efter åtta månader, i Paris är det en livsstil. Vi bor på barer, från morgon till kväll så det betyder något, Jean-Denis Fanello, 29, musikproducent boende i Paris, till AP.

Att kaféerna öppnar upp i just Frankrike tycker Agneta Kossowski Darwish är speciellt.

– Det är ju folks vardagsrum, kaféerna. Och det är som att vardagsrummet har varit stängt, och nu kan man kliva ut i salongen och börja umgås med folk, säger Agneta Kossowski Darwish.

Zoe Van Den Berg, 26, boende Paris tar sin första kaffe på uteservering sedan de stängde i oktober.

– Vi har inte utomhusmiljöer så uteserveringar blir en del av livet. Det är där du träffar människor! och det är där du tar en drink. Det är definitivt en viktig sak i Paris, säger Zoe Van Den Berg, 26, boende i Paris till AP.

Presidenten sågs fika

Någon som inte var sen med ett första kafébesök var Frankrikes president Emmanuel Macron. Han och premiärministern Jean Castex tog en kaffe tillsammans på en uteservering i centrala Paris under förmiddagen.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, tog en kaffe med premiärministern under förmiddagen.

– Om vi lyckas vara välorganiserade tillsammans, fortsätta vaccineringen, ha en kollektiv disciplin som medborgare, då finns det ingen anledning till att vi inte kan fortsätta framåt, sa presidenten till journalister på plats. 

Planen är att restriktionerna ska lyftas i etapper, där första steget var att häva inreseförbudet den 3 maj. Andra etappen sker under onsdagen med bland annat öppna uteserveringar. Tredje etappen kommer den 9 juni då utländska turister, som testat negativt eller vaccinerats, får resa in i landet.

De sista restriktionerna planeras hävas den 30 juni.

Coronaläget i Frankrike har drabbats hårt i pandemin, med 107 000 inrapporterade dödsfall.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Emmanuel Macron

Frankrike

Uteserveringar

Paris