KD sjunker i opinionen – sämsta resultat sedan 2018

Publicerad 2021-04-09

Kristdemokraternas kräftgång fortsätter.

Enligt Aftonbladet/Demoskops aprilmätning får partiet 5,2 procent – det sämsta på två och ett halvt år.

– Det klart att vi inte är nöjda med de resultat som ligger under valresultatet, säger partisekreterare Peter Kullgren.

Våren 2019 rusade Kristdemokraterna i opinionen – från ett krisparti under riksdagsspärren till toppnoteringar på 11 procent.

I årets Aftonbladet/Demoskop-mätningar har KD legat och pyrt runt 6 procent. I den senaste har stödet svalnat och partiet landar på 5,2 procent. Det är 1 procentenhet under valresultatet 2018.

Tappet går till viss del att förklara med turbulensen kring partiledaren Ebba Buschs fastighetstvist. Men den största förklaringen är att Moderaterna stjäl KD:s röster, enligt Demoskops vd Karin Nelsson.

– En förklaring är att Moderaterna har varit tydliga i frågor som kristdemokrater tycker är viktiga, säger hon.

En speciell tid

KD:s partisekreterare Peter Kullgren skriver i ett mejl till Aftonbladet att det är en speciell tid i svensk politik. Pandemin är i fokus och därmed också de stora partierna.

”Men i slutändan tror jag att väljarna kommer belöna det faktum att vi gör vad vi kan för att belysa de stora samhällsproblemen och presentera våra lösningar. Vi ser det bland annat vad gäller förtroendet i sakpolitiska frågor där Kristdemokraterna har högt förtroende i sjukvårdsfrågor och högst förtroende i äldreomsorgsfrågorna”, skriver han.

Peter Kullgren, KD:s partisekreterare.

I undersökningen ökar Liberalerna med 1 procentenhet och får 3,7 procent. Partiet är därmed fortfarande under riksdagsspärren.

Karin Nelsson förklarar ökningen med att L har gett besked om vilken väg partiet vill gå efter nästa val, att ingå i en borgerlig regering och kunna samarbeta med SD.

”L inne i värmen igen”

– De tar väljare från M och det har inte funnits något utbyte därifrån sedan Januariavtalet. Liberalerna har varit ute i kylan men är inne i den borgerliga värmen igen, säger Nelsson.

Om det är början på en uppåtgående trend för L är för tidigt att säga, menar Nelsson. En del hänger på om de interna stridigheterna lugnar ner sig eller fortsätter.

Liberalernas partisekreterare Juno Blom skriver i ett mejl att det är roligt när partiet går fram i mätningar, men att de inte är nöjda med resultatet:

”Vi har nu gett besked att vi vill ha en ny och borgerlig regering i nästa val. Det är så vi på riktigt kan lösa samhällsproblemen i våra utsatta områden, i skolan och för klimatet. Det är med liberal politik och svar på de frågor människor oroas över som vi kan växa som parti och göra Sverige till möjligheternas land."

Så skulle väljarna rösta om det vore val i dag. Siffrorna i parentes avser förändring jämfört mot mätningen i mars.

Aftonbladet/Demoskop

  • Vänsterpartiet 8,4 procent (-0,9 %)
  • Socialdemokraterna 25,4 (+1,2)
  • Miljöpartiet 3,3 (+0,2)
  • Kristdemokraterna 5,2 (-0,6)
  • Centern 9,8 (-0,1)
  • Liberalerna 3,7 (+1,0)
  • Moderaterna 22,8 (-1,7)
  • Sverigedemokraterna 19,2 (+1)
  • Övriga 2.2 (oförändrat)

Så skulle väljarna rösta om det vore val i dag. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes i mars.