CUF vill inte se regering med S och C

Owe Nilsson/TT

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-03-10

Centerledaren Annie Lööf (C). Arkivbild.

Centerledaren Annie Lööf har öppnat för att sitta med i en regering med S efter nästa val.

Centerns ungdomsförbund, CUF, är kritiskt.

– Jag tycker inte att C ska sätta sig i en S-ledd regering, men däremot försöka få så mycket inflytande som möjligt utan att samarbeta med ytterkantspartierna, säger CUF-ordföranden Ida Alterå.

– S ligger långt ifrån vår liberala ideologi, så jag har svårt att se att en regering med C och S skulle leda till att vi får igenom vår liberala politik.

Alterå tolkar Lööf som att C utesluter att sitta i en S-ledd regering som budgetsamarbetar med Vänsterpartiet (V), vilket hon tycker är bra.

TT: Tror du C kan förlora väljare på att Lööf nu öppnar för att sitta i en S-ledd regering?

– Nej, jag tror att väljarna redan vet att C är berett att förhandla åt båda håll, men inte med V eller SD.

Retar upp?

C samarbetar i dag med den rödgröna regeringen med utgångspunkt från januariavtalet, men sitter inte med i regeringen. Även på 90-talet hade C ett nära samarbete med dåvarande S-regering. Senast C satt med i en S-ledd regering var däremot på 50-talet.

Bengt Hilmersson, centerpartistiskt kommunalråd i Vårgårda, ingår i en lokal borgerlig Alliansmajoritet. Han tror att Lööfs uttalande kanske stör hans lokala samarbetet.

– Det kanske retar upp våra vänner på Allianssidan här, säger Hilmersson.

Han konstaterar dock att Lööf är öppen både för att vara med i en S-ledd regering och i en M-ledd regering. Det tycker Hilmersson är bra.

– Vill vi vara med och förändra då måste vi kanske sitta med, säger Hilmersson.

– Jag tycker inte att det är fel att säga att de här partierna är vi intresserade av att samarbeta med.

Minns 90-talet

Hilmersson uppger att han gärna ser att C samarbetar åt Allianshållet, men tycker inte att januarisamarbetet gått dåligt heller. Han har dock svårt att se att C kan sitta med i en S-ledd regering som budgetsamarbetar med V.

– Det finns vissa saker i deras partiprogram som jag har starka bekymmer med, säger Hilmersson.

TT: Tror du att många centerpartister är kritiska till att Lööf kan tänka sig att sitta i en regering med S.

– Det finns nog en del sådana, men inte många.

Hilmersson tror att det kan finnas de som minns det nära samarbetet med S och förre statsminister Göran Persson på 90-talet.

– Det drabbade partiet väldigt hårt och vi gjorde vårt sämsta val efter det, säger han.

Löfven kommenterar

Även statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade på onsdagen Annie Lööfs utspel i går om att öppna dörren för att sitta i en S-regering efter nästa val.

"Vi har och har haft ett bra samarbete med Centerpartiet i ett svårt parlamentariskt läge", säger han i en skriftlig kommentar.

Det var i en intervju med Expressen som Annie Lööf öppnade upp för en regering med S och C, samtidigt som hon uppgav att hon tycker att Moderaternas öppning mot SD är problematisk. Lööf anser att de andra borgerliga partierna har förändrats. Efter nästa val vill hon hitta en lösning som exkluderar såväl V som SD.

Stefan Löfven påpekar att valresultatet avgör hur eventuella samarbeten kan se ut.

"Vi socialdemokrater går till val själva. Vi kommer även efter valet att söka samarbeten med partier som vill lösa samhällsproblemen, står upp för alla människors lika värde och som vill bygga ett starkare och tryggare Sverige. Hur det blir efter nästa val är upp till väljarna."

På guldvåg

Statsvetaren Jonas Hinnfors noterar att Annie Lööf inte är lika kategorisk till samarbete med V som med SD.

– Även om Lööf inte tror det är sannolikt att det går att komma överens så stängs faktiskt inte dörren. En sådan här analys får onekligen ta sig ner till enskilda ordval men vi kan vara ganska säkra på att partiledarna verkligen väger sina ord på guldvåg, säger han till TT.

– Hur sannolikt det är att C i praktiken kan acceptera att sitta i en regering och få med sig V på just Centerns budgetskrivningar må vara osagt, men Centern tycks nu trots allt vara på väg att ta ytterligare ett sådant steg som krävs för att lirka upp det svenska partisystemets låsningar kring regeringsfrågan, säger Hinnfors.

Följ ämnen i artikeln