Trump om hotet om riksrätt: Skapar oerhörd ilska

Publicerad 2021-01-12

Donald Trump hotas av riksrätt – igen.

Nu anklagad för att med sitt tal ha uppviglat demonstranterna till att storma kongressen:

– Alla tycker att mitt tal var totalt lämpligt, säger presidenten i sin första kommentar om riksrättshotet.

Demokraterna i representanthuset vill ställa president Donald Trump inför riksrätt. För andra gången under hans ämbetsperiod – som tar slut om en dryg vecka.

I deras anklagelseakt finns bara en punkt.

De anser att Donald Trump gjort sig skyldig till brott genom att uppvigla sina anhängare till att storma kongressen. Under talet minuterna innan folkhopen bröt sig in i Kapitolium sa den avgående presidenten att “vi vann det här valet, vi vann en jordskredsseger”. Trump sa också:

”Om du inte slåss utav bara helvete så kommer ni inte längre ha något land”.

Nu har Donald Trump kommenterat anklagelserna. Han anser att hans uttalanden är oklanderliga.

– De har analyserat mitt tal mina ord och mitt sista stycke, min sin sista mening och alla tycker bara att det är totalt lämpligt, säger presidenten på väg uppför trapporna till presidentplanet Air force one, rapporterar New York Times.

Innan dess hade presidenten också sagt att han tycker att hotet om riksrätt är ett hot mot USA.

– Det orsakar oerhörd ilska, säger han enligt AP.

– Det är fruktansvärt det som de håller på med. Men vi vill inte ha något våld. Aldrig våld.

Han hann också anklaga Demokraterna för att orsaka splittring i landet och orsakar stor skada.

– Det är en fortsättning på den största häxjakten i den politiska historien, säger presidenten.

Presidenten reste under tisdagen till Alamo i Texas där han under tisdagskvällen förväntas hålla ett offentligt framträdande. Det första sedan kongresstormningen.

Under talet gick han till attack mot dem som vill ställa honom inför riksrätt.

– Riksrättsbluffen är en fortsättning på den största och mest grymma häxjakt som orsakar enorm ilska och splittring och en smärta mycket större än vad människor någonsin kommer förstå, säger han.

– Något som är mycket farligt för USA särskilt i den här sköra tiden.

Den avgående presidenten sa sig inte heller vara orolig för att han ska anses otillförlitlig och avsättas av sina egna med det 25:e författningstillägget:

– Det 25:e tillägget innebär noll risk för mig men det kommer att spöka för Joe Biden och hans regering. Som talesättet, man ska vara försiktig med vad man önskar sig, säger Trump.

New York Times-journalisten Maggie Haberman vittnade tidigare i dag i CNN om att president Donald Trump ska ha varit ”nöjd med stormningen” medan upploppen pågick.

Det som till slut ska ha ha fått presidenten att uppmana folksamlingen att ”gå hem” var rådgivare som påpekade risken att han skulle ställas till svars för våldsamheterna, enligt Habermans källor i Vita huset.