Paradisläckan – det här handlar det om

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-11-06

Skatteparadis, brevlådeföretag och miljontals läckta dokument.

Är du också vilse bland alla siffror och namn i den så kallade ”Paradisläckan”?

Det här är vad det handlar om – i grova drag.

1. VAD HAR EGENTLIGEN AVSLÖJATS?

  • Hur rika och mäktiga personer världen över har gömt undan miljardbelopp i skatteparadis och gjort affärer i det fördolda. De hemliga affärerna har skett genom så kallade offshore-bolag på öar och territorier utan insyn.

2. VAD HAR DE HAFT ATT VINNA PÅ DET?

De främsta motiven:

  • Skatteplanering. Förmögna personer vill slippa betala skatt i hemlandet. Det behöver inte vara olagligt.
  • Olaglig verksamhet. Till exempel penningtvätt, korruption, brott mot sanktioner och skatteflykt.

– Enda syftet att gå genom ett offshorebolag är att du antingen vill dölja någonting, undgå någonting eller kringgå någonting, säger Torsten Fensby, expert på placeringar i skatteparadis, till TT.

3. HUR HAR DET KOMMIT FRAM?

  • Genom att miljontals hemliga dokument har läckts till journalister – bland annat från juristbyrån Appleby, som specialiserat sig på att hjälpa kunder i 180 länder att undanhålla skatt. I läckan ingår också bolagsregister från 19 vanligtvis insynsskyddade territorier. I Sverige har SVT:s ”Uppdrag granskning” och nyhetsbyrån TT deltagit i granskningen.

4. HUR HAR DE HEMLIGA AFFÄRERNA GÅTT TILL?

De som vill dölja sina affärer kan ta hjälp av så kallade offshorebolag eller brevlådeföretag. Det betyder:

  • Offshorebolag: Företag registrerat i ett skatteparadis utanför det egna hemlandet.
  • Brevlådeföretag: Företag som bara finns på pappret och inte har något kontor eller verksamhet. De har skapats bara för att dölja ägande och är egentligen bara en adress.

Så här kan det funka:

  1. Om man har ett företag eller pengar i Sverige som man vill gömma kan man starta ett företag i ett skatteparadis.
  2. Sedan överför man pengarna eller ägandet till det nya företaget på pappret.
  3. Brevlådeföretagen skapas i länder som inte avslöjar vem som är den egentliga ägaren, eller som samarbetar med skattemyndigheterna. Eftersom man inte ser pengarna kan man heller inte ta ut skatt för dem.

Här har pengarna placerats. Vanligaste territorierna där Applebys kunder har sina upplägg. Källa: ICIJ. Grafik: JOHAN FURUSJÖ

5. VARFÖR FÅR LÄCKAN SÅ MYCKET UPPMÄRKSAMHET?

Några av anledningarna:

  1. Den enorma omfattningen. 13,4 miljoner dokument har läckts, innehållande 1,4 terabyte data. För 1,5 år sedan fick den snarlika Panamaläckan enorm uppmärksamhet. Den läckan omfattade aningen färre dokument (11,5 miljoner dokument), men innehöll mer data (2,6 TB).
  2. Avslöjar mutor och dolda förbindelser. Exempel: Höga företrädare för Trump-administrationen har gjort tidigare okända affärer med företag som står Putin nära. Det ställer frågor om intressekonflikter.
  3. Ställer frågor om skattemoral. Det kan vara lagligt att skatteplanera – men är det moraliskt okej att avsiktligt undanhålla svindlande summor som kunde användas till välfärd (eller för den delen luftvärnssystem)?
  4. Kända personer. De som avslöjas med hemliga skatteupplägg eller affärsförbindelser är i många fall kända och mäktiga.

FEM PERSONER SOM NÄMNTS I LÄCKAN

Elizabeth II

Vem? Drottning av Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Kanada och tolv till stater och besittningar.
Samband med läckan: Investerade via sin stiftelse 2005 cirka 60 miljoner kronor i en fond på Caymanöarna, bland annat i företag som anklagas för att lura konsumenter att köpa hushållsprodukter till ockerränta.
Anledning till uppståndelsen: Pengar har gått till potentiellt omoralisk verksamhet. Dessutom ställs frågan: Stiftelsen säger sig inte ha känt till investeringen. Har drottningen inte koll på var hennes pengar hamnar?

Leif Östling

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Arkivbild.

Vem? Ordförande i Svenskt näringsliv.
Samband med läckan: Har bildat ett bolag i lågskattelandet Malta, dit han slussat intäkter från konsulttjänster för att slippa betala skatt i Sverige.
Anledning till uppståndelsen: Upplägget är lagligt, men att försöka undvika att betala skatt i Sverige är kontroversiellt. Östlings kommentar till SVT har spätt på kritiken:
– Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?

Justin Trudeau

Vem? Kanadas karismatiske premiärminister.
Samband med läckan: Har gått till val på att rika inte ska slippa skatt. Men läckan avslöjar att hans egen kampanjchef i tysthet flyttat mångmiljonbelopp till Kajmanöarna.
Anledning till uppståndelsen: Anklagelser om dubbelmoral.

Wilbur Ross & Jared Kushner

Vem? USA:s handelsminister (Ross), Donald Trumps svärson och rådgivare (Kushner).
Samband med läckan: Wilbur Ross har avslöjats ha gjort affärer med ryssar med nära band till president Vladimir Putin – bland annat Putins svärson och en oligark som står på USA:s sanktionslista. En rysk affärsman med nära band till Putin har köpt en andel av ett företag grundat av Jared Kushner.
Anledning till uppståndelsen: Misstankar om att USA:s handelsminister inte bara har medborgarnas bästa för sina ögon.
– Varför ska en amerikansk regeringsrepresentant ha någon förbindelse med någon av Putins kumpaner? säger Daniel Fried, Rysslandsexpert och tidigare högt uppsatt på amerikanska UD, till TT.

Följ ämnen i artikeln