Sabuni: Så stärker vi demokratin

TT

Uppdaterad 2021-06-27 | Publicerad 2021-06-26

Liberalerna pekar på fem områden där en borgerlig regering enligt partiet kan stärka skyddet för demokratin. Arkivbild.

Liberalerna belyser fem områden där svensk demokrati enligt partiet kan stärkas.

”Skyddet för demokratin i Sverige är alldeles för skört”, skriver partiledaren Nyamko Sabuni på Svenska Dagbladets debattsida.

L-ledaren står fast vid hållningen att partiet verkar för en borgerlig regering. ”När dammet har lagt sig efter den nuvarande regeringskrisen hoppas vi i Liberalerna att Sverige leds av borgerliga partier”, skriver hon.

Grundlagsskyddet för demokratin står högst upp på listan över de fem områden Liberalerna anser att en borgerlig regering skulle kunna stärka. I teorin skulle demokratin i dag ”kunna avskaffas på drygt ett års tid”, enligt Sabuni.

Vidare betonar hon vikten av en författningsdomstol, som kan ”upphäva lagar eller bestämmelser som strider mot fri- och rättigheterna eller andra överordnade lagregler”.

Nästa punkt är att skydda domstolarna: ”Liberalerna vill se ett väsentligt utökat grundlagsskydd för domstolarna och domarväsendet, och en ändrad styrmodell som täpper till gliporna i skyddet mot maktmissbruk.”

Sabuni anser också att Sverige saknar ”garantier för public service-mediernas journalistiska oberoende” och föreslår att skyddet stärks.

Slutligen föreslår Liberalerna att bara ”utbildade domare” ska kunna fatta beslut som upphäver valresultat.

Följ ämnen i artikeln