”Han har skapat oreda”

Uppdaterad 2021-02-11 | Publicerad 2021-02-10

NEW YORK. Domen är stenhård i Donald Trumps forna hemstad New York: Många hoppas att ex-presidenten från Queens fälls i riksrätten, trots att sannolikheten är minimal.
– Han får det han förtjänar, säger Marcus Harrell, 53.

Marcus Harrell tar ett bloss i solen utanför glasögonbutiken i Brooklyn där han jobbat de senaste åren.

Andra dagen av Donald Trumps riksrättsrättegång har just startat i Washington, och Marcus följer utvecklingen så gott han kan via mobilen under arbetspasset.
För han tycker att riksrättsförhandlingarna är spännande – och just vad som behövs för att straffa Trump. 

– Han får det han förtjänar. Det kan tyckas hårt att säga det på det viset, men han är en förövare. Han skapade oordning i Amerika, så jag känner att de gör det rätta.

Själva åtalspunkten, som handlar om att Trump ska ha uppviglat folkmassan som stormade Kapitolium är visserligen viktig, enligt Marcus Herrell.
Men för honom handlar rättegången om så mycket mer: Att Trump borde hållas ansvarig för kaoset han genererat det senaste åren. 
I stadsdelen Brooklyn, där en majoritet röstade på Biden i presidentvalet, är det flera som håller med honom. En av dem är Aiden Mckenzie, 20.

– Han har skapat oreda i landet och dödat så många genom Covid, och har gjort många hemska saker under sin presidentperiod. De måste ställa honom till svars, säger hon. 

”Tror att han fälls”

Rättegången följer hon främst via sociala medier. Och baserat på argumenten hon hört hittills, vill hon att Trump fälls. 
Hon hävdar att det finns en chans att 17 republikanska senatorer går på Demokraternas linje och fäller Trump, något som experter menar är osannolikt. 

– Jag tror att han fälls. Det verkar som om det fortsätter gå framåt, så kanske kan det bli så, säger Aiden Mckenzie.

På andra sidan gatan väntar Beatrice Nyeves, 55, på bussen. Hon säger att hon inte följer utvecklingen kring riksrätten särskilt noga, utan snappar upp det allra viktigaste på nyheterna. Men hon har fortfarande starka åsikter om rättegången. 

– Många tror fortfarande att Trump gjorde mycket bra saker som president, men jag tror att han gjorde många felaktigheter. Så han förtjänar detta, säger hon. 

Istället föredrar Beatrice Nyeves landets nya president, Joe Biden, och hon är övertygad om att det var Trump som med sin hårda retorik retade upp folkmassan så att de stormade kongressbyggnaden. 

– Gud ja, Trump spelade en stor roll i det. Absolut. Många människor blev helt galna. Och i hans tal efteråt gick han inte hårt åt människorna som låg bakom våldet, utan det var som om han var okej med det. Det är inte rätt.

”Vill återgå till normalitet”

Hon tror – till skillnad från Marcus och Aiden – inte att Trump kommer fällas av senatorerna vid omröstningen, som tros ske inom lite mindre än en vecka.
– Han har som vanligt sina sätt för att undkomma de här sakerna, suckar hon. 

Men Marcus Harrell vill tro att det finns en chans att fler republikanska senatorer röstar för en fällande dom inom ett par dagar. Oavsett vad som sker, önskar han att ”spektaklet” snart är passé. 

– Jag vill att det slutar på ett lämpligt sätt där USA kommer tillbaka till en slags normalitet. Jag hoppas vi kan få riksrätten överstökad, så att vi kan gå vidare med våra liv.

Följ ämnen i artikeln