Norge öppnar – men fortsatta restriktioner i Oslo

TT-AFP

Publicerad 2021-04-14

Norges statsminister Erna Solberg (H).

Norge kommer att tillåta restauranger och barer att servera alkohol som ett led i ett stegvis lyftande av coronarestriktionerna, enligt regeringen.

Men Osloborna får vänta med ölen tills smittoläget förbättras.

– Vi påbörjar återöppnandet av Norge den här veckan, säger statsminister Erna Solberg (H), som själv dömdes till böter på 20 000 kronor i förra veckan, för en sportlovsmiddag med fler deltagare än tillåtet.

Restriktionerna lättas på fredag. Men det gäller bara de delar av Norge som har låg smitta. I landsdelar med hög smittspridning har kommunerna möjlighet att införa hårdare regler än de nationella.

I områden som Oslo och Viken, där omkring en femtedel av Norges befolkning bor, kommer tuffare åtgärder att gälla än i andra delar av landet. De rådande restriktionerna, som bland annat innebär att det är förbjudet att ta emot besök av fler än två personer samtidigt i sitt hem, förlängs i minst två veckor.

Gym, biografer, teatrar och de flesta butiker håller fortsatt stängt, och utskänkningsförbud råder. Däremot införs vissa lättnader för barn och unga. Från och med måndag får alla skolelever gå tillbaka till skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Raymond Johansen (AP).

Enligt Solberg kommer det att dröja innan Osloborna kan ta en öl på krogen.

– Vi måste se mycket lägre smittotal innan det blir aktuellt att öppna i Oslo igen, säger hon, enligt NRK.

På andra håll kan restauranger och barer dock servera alkohol till klockan 22 på kvällen med start på fredag, så länge de också serverar mat.