Tegnell avfärdar kritiken: Kan inte förstå den

”På något vis måste vi leva med den här sjukdomen”

Publicerad 2020-11-26

Anders Tegnell överger scenariot om en låg smittspridning av covid-19 i samhället.

Samtidigt avfärdar han kritiken om att han tonat ner riskerna för en andra våg.

– Jag kan inte förstå den, säger han.

Smittspridningen i samhället ökar och statsepidemiolog Anders Tegnell talar nu om en andra våg. Utvecklingen går tvärt emot vad Folkhälsomyndigheten konstaterade i sin senaste rapport till regeringen den 1 september: ”Den troligaste utvecklingen i spridningen av covid-19 i Sverige under det närmaste året är en relativ låg allmän spridning kombinerat med lokala utbrott”.

– Nej, det har inte blivit den utvecklingen, varken i Sverige eller någon annanstans, säger Anders Tegnell.

Hur kunde ni göra den felbedömningen?

– Att bedöma hur den här sjukdomen utvecklas är väldigt svårt. Vi har hela tiden sagt att vi tar fram scenarier. Det är inte som väderprognoser där man har hundra år av data som man kan samla in och titta på. Här tittar man på omvärlden, ser hur det utvecklas där och utgå från att det kommer fortsätta på samma sätt.

Anders Tegnell.

Ingen splittring i samhället

Aftonbladet intervjuar statsepidemiologen på Skype på onsdagsförmiddagen. Snart tio månader har gått sedan smittan nådde Sverige. Tegnell har fått ta emot hård kritik. Men att det skulle vara en splittring i samhället om den svenska strategi, eller en polariserad debatt, anser han inte.

– Vi har ingen splittring i det svenska samhället. Det finns ett fantastiskt högt förtroende för myndigheten, den politiska nivån och sjukvården.

Anser du inte att debatten om strategin stundtals är ganska hätsk?

– Det är en debatt i media, inte en debatt som pågår i samhället. Det är inte alls som i USA där det här har vridits politiskt, till exempel att det är ett ställningstagande att ta på sig munskydd. Vi har inte heller starka proteströrelser mot myndigheterna som man har i Tyskland och Frankrike. En stor del av befolkningen är enig om att vi sköter detta på ett så bra sätt som man kan göra det.

”En utbrottsbenägen sjukdom”

Sverige har tecknat fyra vaccinavtal. Vaccinsamordnaren Richard Bergström räknar med att alla prioriterade grupper ska kunna vaccineras i vår om allt går enligt planen. Även om detta blir verklighet kommer allmänheten inte att kunna gå tillbaka till ett normalt liv i sommar, säger Tegnell.

– På något vis måste vi leva med den här sjukdomen. Får vi ett bra vaccin kan vi leva på ett sätt, men vi vet inte hur många vi kan vaccinera eller hur ofta man måste vaccinera. Det finns många oklarheter.

Budskap vid busskur på Hornstull.

En studie från Harvard förutspår utbrott av covid-19 fram till 2025. Hur bedömer du det?

– Det beror på hur stor vaccinationstäckning vi får, hur bra vaccinerna blir och hur långvarig immuniteten är. Det här är en utbrottsbenägen sjukdom. Jag tror att den här sjukdomen alltid kommer ha potential att skapa utbrott i miljöer där det samlas många människor.

När vi återhämtat oss, hur kommer vi klara virusutbrott i framtiden?

– När man tittar på den historiska erfarenheten är det tyvärr så att vi inte kommer att vara så mycket bättre nästa gång. Det kan man se utifrån asiaten och Hongkonginfluensan. Det är väldigt svårt att förutse vad som kommer vara de stora problemen. Vi har en tendens att förbereda oss på det som redan har hänt. Men oftast händer inte samma sak igen.

Måste bli lättare att hålla avstånd

Anders Tegnell anser att vi måste bygga in i vårt samhällstänk att liknande pandemier kan slå till i framtiden. Då kan vi exempelvis inte ha en hälso- och sjukvård som inte fungerar om leveranser av material dröjer 24 timmar.

– Vi måste också ha en äldrevård som kan tänka på medicinska risker med sådant här. Man måste ha utbildad personal som har möjlighet att jobba på ett tryggt sätt. Vi måste ha en skola som kan hantera en sådan här situation, så att elever får en bra utbildning. Vi måste bygga ett samhälle där det är lite lättare att hålla avstånd, där vi kan ta oss till jobbet utan att behöva trängas i kollektivtrafik. Det finns en hel del som vi kan göra.

Tack för att du håller avstånd-skylt.

Förstår inte kritiken

Du kritiseras för att ha tonat ner riskerna med att smittan ska spridas igen. Hur ser du på den kritiken?

– Jag kan inte förstå den. I andra länder har man varit inne på att det här är något vi aldrig kommer bli av med helt och hållet. Vi har varit tydliga med att det här är en sjukdom som kommer att finnas kvar under lång tid.

Du kritiseras också för att ha gjort felbedömningar i viktiga skeenden under smittans spridning?

– Vi gjorde hela tiden riskvärderingar utifrån scenarier som var just då. Att man sedan i backspegeln går tillbaka och säger ”då tyckte ni så – se hur det blev tre månader senare” är inte en relevant argumentation när det gäller risken just vid det tillfället. Det är helt fel.

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet har det uppstått en spricka mellan regeringen och Folkhälsomyndigheten. Stefan Löfven ser ut att ha tappat förtroendet för dig – delar du den beskrivningen?

– Nej, inte alls. Det är inte mig han har förtroende för utan myndigheten, och det förtroendet kvarstår helt orubbat. Det är framförallt min chef Johan Carlson som för dialogen och det finns inga signaler om något sådant. Att vi inte skickar in formella begäran till regeringen längre beror på att vi har en så bra dialog att vi inte behöver lägga tid på det längre.