Polisen varnar för riggade slagsmål – barn tvingas slåss

Kallas för att ”manna”

Av: Amanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

En ny våldsutmaning som kallas att ”manna” sprids bland tonåringar i Stockholmsområdet.

Fenomenet går ut på att två personer genom hot tvingas slåss mot varandra – tills den ena ligger på marken.

Nu går polisen ut och varnar för den olagliga utmaningen.

– Det är grov misshandel, det är sparkar mot huvudet och även slag, säger Elise Berlin, kommunpolis i Ekerö.

Det var i slutet av förra året som polisen först fick vetskap om de nya tvångsslagsmålen. Då var det bland högstadieelever på Södermalm i Stockholm som bråken ägt rum.

Nyligen fick polisen kännedom om ett nytt fall där pojkar i årskurs sju, med koppling till Bromma, varit inblandade – och man tror att utmaningen kan vara utbredd i länet.

– Vi vet ju inte var det här har skett, för det finns inga uppgifter exakt om det. Men eftersom de här uppgifterna kommer från en skola i Bromma finns det fog att tro att det har hänt där, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.

– Men jag tror att det här inte bara förekommer i Bromma, utan i hela Stockholm.

1 av 3
Polisens meddelande har spridits på Facebook.

”Det är grov misshandel”

Fenomenet som sprids bland tonåringar har fått namnet att ”manna”. Våldsleken börjar med att två personer väljs ut att slåss mot varandra.

– Ställer personerna som väljs ut inte upp på att slåss blir det konsekvenser för dem. Det är hot som förekommer i samband med att de tvingas slåss, säger Elise Berlin, kommunpolis i Ekerö som tillhör samma lokalpolisområde som Bromma.

Slagsmålet, som hejas på av en ring av åskådare, är inte över förrän en av de utvalda ligger på marken.

– Man slåss tills ena personen ligger ner. Och det är grov misshandel, det är sparkar mot huvudet och även slag. Sen står folk runtomkring och tittar på.

En del av den olagliga våldsleken verkar vara att man spelar in förloppet med sin mobil och sprider filmen i sociala medier.

– Jag har själv sett två filmer när pojkar blir utsatta och man blir verkligen illa berörd.

Polisen varnar föräldrar

I Elise Berlins polisområde på Ekerö finns inga kända fall av ”manna” men trots det valde man att i förra veckan gå ut med en varning till föräldrar och lärare. För att förebygga fenomenet skickade man därför ut ett brev till skolorna.

– Jag ville berätta om den här företeelsen så att man kan vara uppmärksam på det om det skulle ske något, säger Elise Berlin,

– Om någon kommer hem och man ser att den varit i någon form av slagsmål ska man vara noggrann med att försöka ta reda på vad det är som verkligen har hänt.

”Utsatta har mått extremt dåligt”

Det är svårt att säga hur utbrett fenomenet är. Risken är stor att barnen inte vågar berätta, dels för att de kan ha blivit hotade, dels för att de vet att de gjort sig skyldiga till brott,

– Det är ju lite svåranmält för de inblandade. Troligen förekommer det mycket mer än vi tror. Det är ett antagande naturligtvis, men jag tror att det finns ett mörkertal i det här, säger Matti Rönnqvist.

Om man misstänker att ens barn varit inblandad i att ”manna” uppmanas man anmäla händelsen till polisen.

– De pojkar som har blivit utsatta för det här har mått extremt dåligt.

Publicerad: