SMHI varnar för höga temperaturer

Av: TT

Publicerad:
Åska och regn lokalt, men värmen håller i sig ett tag till. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Åska och regn lokalt, men värmen håller i sig ett tag till. Arkivbild.

Hettan behåller greppet om landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperaturer.

– Det är ovanligt med så här långvarig värme, säger meteorologen Linus Dock.

Med värmen följer också lokala regn- och åskskurar. Sannolikheten för oväder är störst i ostligaste Götaland hela vägen ned mot Blekinge, delar av Svealand samt sydligaste och nordligaste Norrland.

I övrigt är det fortsatt soligt och mycket varmt, med temperaturer på upp mot 30 grader på många håll – i exempelvis Stockholm, Gävle och Umeå.

– Något svalare i norr, med mellan 15 och 20 grader i norra Lapplandsfjällen, säger Linus Dock på SMHI.

30 grader eller högre

Väderinstitutets klass 1-varning för mycket höga temperaturer gäller länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm. Från lördag till och med tisdag väntas den maximala dagstemperaturen bli 30 grader eller högre.

"Efter tisdag blir det fortsatt varmt med temperaturer över 26 grader", skriver SMHI i sin varning.

Högtrycket växer över Sverige på söndag.

– Det är något mindre skuraktivitet och fortsatt rejält varmt i delar av Götaland och Svealand. Hela vägen upp i Norrbotten är det 25 grader, och 28 ut mot kusten, säger Linus Dock.

Ovanlig värme

Varm luft fortsätter att strömma in i början av nästa vecka med 25–30 grader i nästan hela landet. Från onsdag och under slutet av nästa vecka är det mer osäkert.

– Regn rör sig in från sydost, från Polen, och kan beröra Skåne och södra Götaland. Men det är osäkert hur det utvecklar sig och om det orkar dra in. Det är mycket möjligt att det här högtrycket lyckas hålla emot.

Att det hettar i juli är naturligtvis inte ovanligt, men värmen är ovanligt ihållande, enligt Linus Dock.

– Ända sedan midsommarhelgen har temperaturen någonstans i landet legat på över 25 grader. Juni och juli har varit väldigt varma och ligger i det övre skiktet.

Publicerad: