Finalmente: Fred efter 52 års krig

Publicerad 2016-09-26

52 år av inbördeskrig är snart över.

I natt skriver parterna på ett fredsavtal i en officiell ceremoni i Cartagena i Colombia.

220 000 döda. 7 miljoner flyktingar. Kriget i Colombia har pågått i 52 år – men i natt tar landet ett stort steg mot fred.

Efter nästan fyra års förhandlingar nådde landets regering och den största gerillagruppen, marxistiskt influerade Farc, i sommar fram till ett fredsavtal. I natt klockan 24.00 skrivs det under, under en ceremoni som bland andra Sveriges utrikesminister Margot Wallström närvarar vid.

"Först nu allvaret börjar"

Den 2 oktober får sedan colombianerna säga sitt om avtalet i en folkomröstning. I dagsläget ser ja-sidan ut att vinna, skriver TT. Men det är en lång väg kvar till slutgiltig fred, påpekar Anders Rudqvist, sociolog och Colombiakännare.

– Det är först nu som allvaret börjar, om man vill uppnå någon sorts långvarig fred i landet, säger han till TT.

Flera orosmoln

En viktig del i avtalet är att regeringen ska genomföra reformer för att förbättra villkoren i de fattiga landsbygdsregionerna. Koncentrationen av jordägande till en liten elit har varit en av grogrunderna till konflikten.

Men de utlovade reformerna är blygsamma, och genomförandet riskerar att försvåras av korruption, säger Rudqvist.

– Om det inte sker några riktiga förändringar så kommer rötterna till konflikten att finnas kvar, säger han till TT.

Dessutom har inte den andra stora gerillagruppen, ELN, ens börjat att förhandla med regeringen.

– Det är fortfarande ett orosmoln, förstås. Men om man snabbt kommer i gång med implementeringen av det här fredsavtalet tror jag att det kan bli svårt för ELN att mobilisera, säger Margot Wallström till TT.

Följ ämnen i artikeln