"Öppna dörren för SD"

Av: Julia Burman Görans

Publicerad:
Uppdaterad:
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Öppna dörren för Sverigedemokraterna på riksplanet.

Det anser flera tunga skånska moderater.

– Man ska kunna diskutera fråga för fråga med SD, säger kommunalrådet Péter Kovács till Sydsvenskan.

Tunga skånska moderater vill att partiledningen öppnar dörren för Sverigedemokraterna, skriver Sydsvenskan i dag. Bland kritikerna finns Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman och riksdagsledamöterna Patrick Reslow och Anders Hansson. Péter Kovács, rikskänd från SVT:s serie "Kommunpampar", är frispråkig med vad han anser.

– Jag tycker absolut att man kan göra upp med SD även på riksplanet, till exempel i ekonomiska frågor, säger det moderata kommunalrådet i Höganäs till Sydsvenskan.

Kovács är kritisk mot decemberöverenskommelsen och menar att allianspartierna kunnat få igenom mycket högerpolitik genom att i stället göra upp med SD.

– Hade vi inte haft den så hade vi kunnat åstadkomma mycket. SD är invalda i Sveriges riksdag. Man ska kunna diskutera fråga för fråga med dem, säger Kovács till Sydsvenskan.

"Inget borgergligt parti"

Moderaternas officiella politik är att inget samarbete ska ske med SD. I maj sade partisekreteraren Tomas Tobé till Aftonbladet att de inte kommer att söka stöd av partiet framöver.

– De är inget borgerligt parti. De är mot EU, skeptiska till NATO, de vill höja arbetsgivaravgifter. Och de har en annan människosyn än vi.

Vice partiledaren Peter Danielsson från Helsingborg har samma hållning.

– SD är inget borgerligt parti. Det är ett populistiskt parti som vill höja skatter och fördjupa utanförskap, säger han till Sydsvenskan.

"Kan komma överens med SD"

På Skånemoderaternas stämma i maj föll förslaget att skrota decemberöverenskommelsen med en knapp marginal. När riksdagen i juni godkände den rödgröna regeringens vårbudget - ett indirekt erkännande av decemberöverenskommelsen och isoleringen av SD - valde en moderat riksdagsledamot att rösta nej till förslaget. Två andra lät sig kvittas ut. En av de var Patrick Reslow, ordförande för M i Malmö.

– Jag tror att vi kan hitta sakfrågor där vi kan komma överens med SD. Det görs i flera kommuner. Det görs i flera utskott. Men det kan aldrig gälla regeringsfrågan, säger han till Sydsvenskan.

Flera undersökningar har visat att M-väljare vill att man öppnar upp för samarbete med Sverigedemokraterna. Bland annat visade en mätning gjord av DN/Ipsos i maj att 55 procent av M-väljarna tycker att de andra partierna i riksdagen bör samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man har liknande uppfattningar.

Publicerad: