”De är som krutdurkar”

Uppdaterad 2016-01-07 | Publicerad 2015-01-07

PARIS. – Attentatet var väntat. Man visste bara inte när och var, säger Marc Fauchoux, känd krigsreporter specialiserad på terrorism.

– De franska förorterna är som krutdurkar som kan explodera när som helst. Därför är jag inte förvånad över det tragiska attentatet som skett i dag, säger Marc Fauchoux, känd krigsreporter specialiserad på Mellanöstern. Han har länge arbetat på den franska nyhetskanalen i-télé.

”Inte förvånad”

Fauchoux arbetar ofta i Syrien och Irak och ska snart tillbaka dit igen. Han har även arbetat i vissa av de svåraste franska förorterna där en utbredd social misär råder.

Fauchoux är chockad men inte förvånad över dagens blodiga attentat mot satirtidningen Charlie Hébdo i Paris.

– Inget är bekräftat men som så många andra lutar attentatet att vara utfört av människor i nära samröre med Mellersta Östern, låter han förstå.

Till Aftonbladet säger Fauchoux att de franska politikerna struntar i det som sker i de franska förorterna.

– Där finns en massa utslagna människor som ingen bryr sig om. Ingen tar de sociala problemen på allvar. Därför sker det som sker nu, menar han.

Han hävdar att många ungdomar i förorterna har stuckit i väg till Syrien för jihad, men kommit tillbaka.

– De har insett att striderna därborta inte var så "romantiska" som de trodde. Nu tar de med sig striderna hit till Europa. För det är på sätt och vis bekvämare, säger han.

”Oroligt för miljoner muslimer”

Ett mycket svårt läge väntar nu för president Hollande. Han måste lugna ner situationen i Frankrike. Inte minst måste säkerheten för landets flera miljoner muslimer säkras.

– Nu måste presidenten vaka så att ingen rasism mot landets muslimer startar. Det vore hemskt, säger Fouchoux allvarligt.

Detta handlar om extremism. Det måste alla förstå. Det är inte islam i sig det är fel på.

President Hollande sa tidigare i dag att den franska staten flera gånger hotats av attentat under senare tid.

– Men vi har lyckats avstyra de andra attentaten, sa presidenten i ett tal.

Följ ämnen i artikeln