Obama varnade tidigt Trump för Flynn

Spicer: Obama var inget fan av Flynn

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
Donald Trump och Barack Obama.
Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Barack Obama.

WASHINGTON. Tidigare president Barack Obama varnade Donald Trump för att anställa generalen Michael Flynn som nationell säkerhetsrådgivare redan i november.

Det uppger nu tre källor till NBC News.

Det var i samband med det 90 minuter långa mötet i Vita huset mellan den dåvarande president Barack Obama och den nyvalde Donald Trump i november som Obama ska ha varnat Trump från att anställa generalen Michael Flynn som nationell säkerhetsrådgivare uppger källor till NBC News.

Varningen kom därmed endast 48 timmar efter att Trump valts till USA:s 45:e president uppger tre tidigare tjänstemän i Obamaadministrationen.

Obama inget fan av Flynn

Enligt källorna ska Obama under mötet ha varnat sin efterträdare för att anlita Michael Flynn och klargjort att han inte är ett ”fan” av honom – vilket bekräftades av Vita husets talesperson under en pressträff på måndagen.

– Obama gjorde klart för president Trump att han inte precis var något fan av Michael Flynn, sa Spicer med hänvisning till att Flynn var en hängiven kritiker av Obamas ”brist på strategier”.

Dock vidhöll Spicer att Trump-administrationen inte haft någon anledning att hysa misstro mot Flynn.

Fick sparken 2014 – av Obama

Detta efter att Flynn 2014 fått sparken från sin post som chef för den amerikanska militära underrättelseorganisationen Defense Intelligence Agency (DIA) under Obamaadministrationen.

Enligt NBC News källor ska de starkaste skälen för att han avskedades ha varit hans bristande ledarskap och upprepade temperamentsproblem.

Obama ska även ha riktat en varning till Trump om att Flynn var olämplig som innehavare av en så pass hög post i form av nationell säkerhetsrådgivare uppger en av källorna för NBC News.

Samma dag som utfrågningen

Uppgifterna om Obamas varning kommer samma dag som den tidigare tillförordnade justitieministern, Sally Yates, ska vittna i senaten om Flynns kontakt med Rysslands USA-ambassadör Sergey Kislyak.

Något som han ljugit om för vicepresident Mike Pence och som slutligen kom att kosta honom jobbet – bara 24 dagar efter sitt tillträde.

Donald Trump var dock snabb att besvara uppgifterna om Flynn-varningen på Twitter där han riktar stark kritik mot både ”fejk-medierna” och Obamaadministrationen – som han menar var dem som i första hand gav Flynn tillgång till säkerhetsklassat material.

Publicerad:

LÄS VIDARE