Ryska hånet mot Jens Stoltenberg: ”En Nato-föredetting”

Uppdaterad 2022-02-17 | Publicerad 2022-02-16

Nato håller fortfarande medlemsdörren öppen för Ukraina.

Nu kommer Ryssland att vända dövörat till generalsekreterare Jens Stoltenberg – som tackat ja till att bli centralbankschef i Norge.

– Han är inte en person vars uttalanden kommer anses som seriösa för oss i Moskva. Han är en Nato-föredetting, säger Maria Zakharova på ryska UD.

Följ ämnen
Ukraina

Säkerhetsläget mellan Ryssland och Ukraina är fortfarande ansträngt.

Det verkar också relationen mellan Ryssland och Nato-chefen Jens Stoltenberg vara numer, enligt ett uttalande från Maria Zakharova på ryska utrikesdepartementet.

På onsdagseftermiddagen höll Stoltenberg en presskonferens där han uppdaterade om säkerhetsläget. Då påpekade han återigen att Nato inte stänger någon dörr för medlemskap för Ukraina eller andra nationer.

”Inte längre av intresse”

Därefter höll ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova en pressträff där hon gav svar på tal.

Maria Zakharova.

Då ifrågasatte hon bland annat Jens Stoltenbergs nuvarande titel, rapporterar nyhetsbyrån Tass. Han har nyligen blivit utsedd till ny centralbankschef i Norge när han avslutar sitt uppdrag inom Nato.

– Dessa uttalanden från Stoltenberg som är Natos generaldirektör – eller bankman, jag är fortfarande förvirrad – är inte längre av intresse för oss, säger Maria Zakharova.

Enligt henne kommer Ryssland inte längre ta Nato-chefens uttalanden på allvar.

– Han är inte en person vars uttalanden kommer anses som seriösa för oss i Moskva. Han är en Nato-föredetting, säger hon.

Jens Stoltenberg.

”Samtal mellan stum och döv”

Ryssland efterfrågar och hoppas fortfarande på konstruktiva samtal med USA och Nato. Maria Zakharova betonade att dessa frågor kräver ”saklig konversation”.

– Annars blir det som det som hände mellan oss och den brittiske utrikesministern i Moskva: ett samtal mellan en stum och en döv.

– Vi vill att sidorna ska höra varandra, snarare än att föreläsa varandra eller göra tomma uttalanden som bara är slöseri med andetag, snarare än att vara inriktade på att respektera varandras oro, säger hon.

LÄS VIDARE

Hultqvist och Linde om situationen i Ryssland och Ukraina

Wolfgang Hansson om situationen i Ukraina och Ryssland