Omtvistat varför Busch portades från galan

Uppdaterad 2022-05-01 | Publicerad 2022-04-30

Ebba Busch portades från Elle-galan efter sitt uttalande om upploppen i Ekots lördagsintervju.

Enligt influencern Anitha Clemence – som skulle ha varit KD-ledarens sällskap på galan – hade bland annat kvällens konferencier starka åsikter.

– Anledningen var att Kakan Hermansson vägrade leda galan om Ebba Busch skulle komma, säger hon.

Under fredagskvällen ägde Elle-galan rum, en tillställning som hyllar och prisar modesverige i olika kategorier.

Under lördagen framgick det att KD:s partiledare Ebba Busch blev portad från galan på grund av det uttalande hon gjorde i Ekots lördagsintervju där hon var kritisk mot att så många poliser blev skadade under upploppen i påskas.

– Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? Så frågan som borde ställas, det är varför sköts det inte skarpt? Och det är en fråga som svensk polisledning är Sverige skyldigt, sa Ebba Busch.

Under fredagen lade Ebba Busch ut en bild på Instagram där hon hyllade en ukrainsk designer och skrev: ”Jag är stolt över att kunna bära den ukrainske designern Ivan Frolov. Frolov är ett av många exempel på att mode kan användas för att lyfta viktiga frågor. Hans kläder blir en viktig symbol både för Ukrainas frihet och hans viktiga kamp vad gäller mänskliga rättigheter och HBTQ-personers rättigheter”.

Ebba Busch portades från Elle-galan. Här framför ryska ambassaden.

Influencern Anitha Clemence skulle gått på Ellegalan med Ebba Busch, något som bestämdes redan förra året.

– I tisdags kväll fick jag ett samtal från Ebba för jag hade sökt henne på dagen. Hon fick inbjudan till galan redan i november och då bestämde vi att jag skulle bli hennes plus en. Sedan ringde hon mig i tisdags och sa att Elle hade dragit tillbaka hennes inbjudan. Anledningen var att kvällens konferencier Kakan Hermansson vägrade leda galan om Ebba Busch skulle komma, säger hon. 

Andra hävdar dock att Kakan Hermansson hade starka åsikter, och att även flera andra gäster hade det.

Hur reagerade Ebba? 

– Hon blev ledsen, jag tycker verkligen synd om henne. Hon är också extremt ansvarsfull mot folk hon lovar saker. Hon känner sig dum mot den ukrainske HBTQ-designern som hade sytt upp hennes vackra klänning speciellt för Elle-galan. Hon kände att hon svek honom. Sedan var det någon som hade gjort hennes smycken och hennes frisör Angelica hade tagit ledigt hela dagen och avbokat alla kunder för hennes skull. Hon känner att många runt omkring påverkas av det här. Jag tycker det var ett rätt märkligt beslut av Elle, det ska stå över politik. Det finns ju en risk eller chans att hon blir vice statsminister i höst.

– Sedan tycker jag personligen att hon inte fick fram så bra vad hon menade. Men hela grejen med Elle-galan är väl att alla är välkomna och att de röda och blå blocken lägger åsikter åt sidan och firar svensk modeindustri och konstnärliga uttryck. Det här borde stå över det.

Anledningen till att Ebba Busch portades var att Kakan Hermansson (bilden) vägrade leda galan om Ebba Busch skulle komma. Detta enligt influencern Anitha Clemence – som skulle vara KD-ledarens sällskap på galan.

Aller Media som äger Elle har tidigare idag kommenterat beslutet via sin kommunikationschef Jennie Knutsson.

– Det stämmer att Ebba Buschs inbjudan togs tillbaka. Beslutet har fattats av Elles redaktion. Elles värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner. Uttalandet som har gjorts från KD-ledaren under den senaste tiden är motsatsen till dessa värderingar och inget vi ville skulle ta fokus från galan.

Aftonbladet har återigen varit i kontakt med Jennie Knutsson: 

”Beslutet är redaktionens och ingen annans. Vi hänvisar till det uttalande vi givit”, skriver hon i ett sms. 

Aftonbladet har sökt Kakan Hermansson, Ebba Busch via sin pressekreterare Joel Apelthun samt Aller Medias vd Lotta Cederbom.