Svenskar kan skickas till Haiti redan i kväll – ”dubbel olycka”

Uppdaterad 2021-08-19 | Publicerad 2021-08-15

Förödelsen efter jordbävningen som drabbade Haiti på lördagen riskerar att förvärras ytterligare när den tropiska stormen Grace nu närmar sig landet.

FN och EU mobiliserar sina insatser och redan i kväll kan svenska experter skickas till det drabbade området på den karibiska ön.

– Det går inte att jobba i en tropisk storm, säger Patrik Jansson från MSB.

Haiti går fortfarande på knäna efter jordbävningen för elva år sedan som tog livet av över 200 000 personer. I lördags drabbades landet av ytterligare en jordbävning, med en magnitud på 7,2, och nu är en tropisk storm på väg in.

Nu mobiliserar FN och EU sina snabbinsatsteam för att skicka hjälp till Haiti, och bland dessa finns svenska krishanteringsexperter nominerade.

– Vi kan vara säkra på är att situationen är väldigt svår. Jordbävningen är större än den 2010, men som tur drabbade den inte lika tätbefolkade områden så förhoppningsvis blir inte dödssiffran lika hög, säger Patrik Jansson som är chef i beredskap på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

En kvinna framför ett totalförstört hem i Haiti.

”Går inte att jobba i en tropisk storm”

Den tropiska stormen Grace väntas nå land någon gång mellan måndagen och tisdagen med kraftiga vindar och stora regnmängder.
– Det vi kan vara säkra på är att stormen kommer försvåra hjälparbetet. Det går inte att jobba i en tropisk storm. Det finns stor risk för översvämningar, kraftiga vindbyar som förstör infrastrukturen ytterligare. Det kommer försvåra en redan svår situation, säger Patrik Jansson.

Det kommer att dröja dagar innan den fulla vidden av katastrofen efter jordbävningen står klar, men i nuläget har över 1 297 personer dött och fler än 2 800 personer skadats.

Samtidigt som landet drabbats av jordbävningen finns det en politisk oro bland invånarna efter mordet på presidenten Jovenel Moïse.

– Det är ett land som är väldigt utsatt. Många lever på humanitärt bistånd redan innan den här katastrofen, situationen är svår utan att veta exakt hur svår, säger Patrik Jansson.

”Folk kanske åker redan ikväll”

Den hjälp som Sverige kan bistå med beror mycket på hur skadad infrastrukturen blivit. Efter jordbävningen 2010 bistod MSB med ett basläger för internationella hjälparbetare så att samhället inte skulle belastas ytterligare.

– En av våra specialitér är att ta hand om katastrofavfall, det kan man vara säker på efter en sån här händelse att det blir väldigt mycket avfall, mycket av det kan vara farligt och behöver tas om hand om på ett säkert sätt, säger Patrik Jansson.

– Men vi vet inte behovet än, det beror på infrastrukturen och hur mycket som är förstört. Vi räknar med att få besked under dagen om vi ska skicka de första experterna som stöd till EU och FN:s snabbinsatsteam. Det kan mycket väl vara så att folk åker redan ikväll, eller tidigt nästa vecka.

Sjukhusgården i Les Cayes fylldes under natten med folk som förlorat deras hem.