Tantrafestivalen mörkade att deltagare smittats

Publicerad 2021-08-14

Coronautbrottet på tantrafestivalen i Molkom växer.

Arrangören kände till att två deltagare smittats, men informerade varken andra deltagare eller Region Värmland.

– Så länge vi kände att vi hade situationen under kontroll såg vi inte någon anledning till att avblåsa eventet, säger Malin Wik på Ängsbacka till P4 Värmland.

Norge har rödlistat Värmland efter tantrafestivalen i Molkom, och antalet smittade deltagare med covid-19 väntas fortsätta öka.

På fredagen var 106 smittfall registrerade.

– Att vi hade de här två personerna som testades positivt under andra halvan av tantraveckan, att det skulle resultera i en smittspridning som ser ut som den gör nu, det var inte något vi överhuvudtaget kunde föreställa oss, säger Malin Wik på kursgården Ängsbacka till P4 Värmland.

”Betonade eget ansvar”

I ett pressmeddelande skriver arrangörerna att det första fallet upptäcktes i slutet av juli av en deltagare som tagit ett eget snabbtest.

Runt 500 personer deltog på festivalen, men Malin Wik menar att kursgården inte haft något ansvar för hur de deltagarna efterföljt förhållningsreglerna.

I pressmeddelandet skriver de att personerna skickades hem, och till P4 säger hon att man inte såg någon anledning till att informera de andra deltagarna.

– Så länge vi kände att vi hade situationen under kontroll såg vi inte någon anledning till att avblåsa eventet.

P4: Men varför informerade ni inte resten av festivaldeltagarna?

– De hade ju redan lämnat.

P4: Men de kan fortfarande ha smittat folk?

– I min upplevelse att ha valt att åka till en plats där en av intentionerna var att kanske umgås med andra människor, och tänka att det inte skulle finnas någon enda på plats som skulle kunna vara smittbärare, det tycker jag skulle vara ganska naivt utav en person att tro att det skulle vara så.

Utbrottet hade kunnat hållas tillbaka

Smittskydd Värmland har låtit meddela att man inte har möjlighet att kommentera händelsen.

Men till SVT säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam att utbrottet kunnat hållas tillbaka om ansvariga på Ängsbacka kontaktat regionen tidigare.

Flera deltagare hade utvecklat symptom när arrangören väl tog kontakt.

Norsk polis vid gränsen.

Majoriteten av de smittade är ovaccinerade, enligt smittspårningen.

 – Det är bekymmersamt med ett så stort utbrott. Vi testar både personer med symptom och utan, och jag räknar med att antalet bekräftade fall kan stiga ganska kraftigt, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam till SVT.

– Man har försökt i möjligaste mån att isolera, men eftersom så många varit där har det inte varit möjligt, säger Anna Skogstam.

Riksgränsen till Norge.