800 gömmer sig i skyddsrum medan gatustrider pågår

Publicerad 2022-06-04

Gatustrider pågår i Sievjerodonetsk, där 800 civila ukrainare gömmer sig i skyddsrum.

Under natten till lördagen uppgavs de ukrainska styrkorna ha tagit tillbaka delar av staden från de ryska.

– De som gömmer sig i skyddsrummen ombads lämna staden, men vägrade. Det finns barn där också, men inte så många, säger guvernör Serhiy Hayday.

Ukraina hävdar att man lyckats ta tillbaka en femtedel av staden Sievjerodonetsk från ryska styrkor.

Det ukrainska försvaret kontrollerar stadens industriområde, där 800 civila gömmer sig under kemifabriken Azot i flera olika skyddsrum från Sovjettiden.

– Tidigare var situationen svår. Ryssland kontrollerade någonstans runt 70 procent. Nu har vi redan lyckats trycka tillbaka dem med omkring 20 procent, säger guvernören Serhij Hajdaj till ukrainsk tv.

Bittra gatustrider pågår i staden, enligt Luhansk-områdets ukrainske guvernör Serhiy Hayday. Ukrainska styrkor i Sievjerodonetsk har tidigare lovat att slåss ”till slutet”.

Enligt guvernören går det inte att jämföra situationen under Azot-fabriken med belägringen av stålfabriken Azovstal i Mariupol, där civila i skyddsrum utsattes för ett våldsamt bombardemang. Azot i Sievjerodonetsk är helt enkelt inte militärt lika viktig som Azovstal var, uppger Hayday i tv-kanalen CNN.

Framtiden oviss för staden

Men staden befinner sig ”under ständig fientlig eld”, enligt guvernören, och all evakuering av invånare har stoppats.

Framtiden för Sievjerodonetsk och Luhansk-området är oklar. Enligt brittiska försvarsministeriet kommer ryssarna ”troligen att ha total kontroll över Luhansk-området inom två veckor”, uppger tidningen The Guardian. Samtidigt påstår guvernör Hayday enligt tidningen Ukrainskaja Pravda att Sievjerodonetsk ”håller stånd och har alla chanser till en snar befrielse”.

– Försvararna utför framgångsrikt lokala operationer och tar fångar. De har allt som behövs för att jaga ut orkerna (reds anm: ryssarna) från staden, skriver Hayday i sin Telegram-kanal enligt Ukrainskaja Pravda. Han uppger att uppemot 15 000 invånare är kvar i staden och de omgivande byarna.

De ryska framgångarna i Sievjerodonetsk har kommit på bekostnad av andra ryska krigsoperationer, enligt Institute for the Study of War, ISW.

– De ryska rörelserna mot Slovjansk, från sydost om Izjum och från väster om Lyman, går mycket långsamt eftersom Ryssland fortsätter att prioritera Sievjerodonetsk, uppgav ISW sent på torsdagen.

Påverkar resten av kriget

De ryska förlusterna av soldater och materiel kring Sivjerodonetsk kommer också att påverka det fortsatta krigsförloppet, om Ryssland efter att ha tagit Luhansk-området riktar in sig på Donetsk-området:

– Den ryska armén har sannolikt inte den styrka som behövs för att göra substantiella framsteg i Donetsk-området efter förlusterna kring Sievjerodonetsk, uppger ISW.

Ryska nyhetsbyrån Tass uppgav på lördagen att Ukrainas armé har minerat Azot-fabriken, och planerar att anklaga den ryska armén för explosionen.