Statsministerns pik mot Kristersson: Inte lämplig att stå här

Publicerad 2022-06-04

Magdalena Andersson nobbade Ulf Kristersson och tog med sig Annie Lööf i stället.

Nu förklarar hon varför.

– Han är inte lämplig att stå här, säger hon på en pressträff inför Natoövningen.

Följ ämnen
Nato

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf är på plats i Frihamnen inför Natoövningen Baltops som inleds på söndag.

När statsministern fick frågan om varför Ulf Kristersson, som var med under ”Cold Response”-övningen i mars, inte var på plats var hon tydlig.

– Ulf Kristersson stod på en pressträff med mig för några veckor sedan och förklarade att vi skulle lotsa Sverige tillsammans genom Nato-processen. Sen sviker han det ordet och försöker rösta bort en av tre ministrar som ansvarar för den här frågan, säger hon.

– Det är djupt beklagligt och dåligt för Sverige. Han är inte lämplig att stå här och har visat att hans ledarskap uppenbart inte håller för situationen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Centerns partiledare Annie Lööf håller gemensam pressträff i samband med lördagens besök på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge i samband med Natoövningen.

Backas av Lööf

Hon fick medhåll av Annie Lööf som också kritiserar tidpunkten oppositionen valt för att försöka fälla justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det vi kan se nu är att vi får ägna tiden åt andra saker när vi istället borde lägga fokus på hur vi stärker det svenska försvaret, samt hur vi säkerställer att vi lotsar Sverige tillsammans med Finland in i Nato.

Statsministern sa också att Moderaterna ”inte kunde ha mer fel” när man försvarat misstroendeförklaringen med att Johansson inte har något med Nato-processen att göra.

”Är oansvarigt”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer står dock fast vid partiets linje.

– De försöker rädda Morgan Johansson som inte har något med den svenska Natoansökan att göra. Hon (Andersson, reds anm) gör ett partipolitiskt utspel av en säkerhetspolitisk fråga. Det är oansvarigt, säger han.