Tusentals instängda i tunnlar – osäkert hur många som lever

Publicerad 2022-04-22

Här är barnen och kvinnorna som tros sitta fast under stålverket Azovstal.

Uppemot tusen civila befaras vara fångade under fabrikens sönderbombade tunnlar som håller på att förvandlas till katakomber.

– Världen bevittnar stillatigande hur barn mördas, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainska presidenten.

Det gigantiska sovjetiska industrikomplexet är numera bara ödelagda ruiner. Ovan jord är Azovstal en sönderbombad stålindustri.

I tunnlarna under jord gömmer sig tusentals människor.

Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak har publicerat bilder som uppges vara från skyddsrummen under stålverket och uppmanar världens ledare att stoppa det som sker där. Och säger att ”annars kommer blodet också vara på deras händer”.

De ryska soldaterna ska ha bombat anläggningen hårt med kanoner och djuppenetrerande bomber. Ryska försök har även gjorts att ta sig ner i tunnlarna, men de kvarvarande ukrainska soldaterna har hittills lyckats försvara sig.

Det innebär att de flera tusen personer, både soldater och civila, som förskansat sig i de gamla sovjetiska bunkrarna under stålverket sitter fast. Skafferierna sinar, dricksvatten saknas och bomberna får väggar och tak att rasa.

– Vi har skadade och döda personer i bunkrarna. Vissa civila sitter fast under de kollapsade byggnaderna, säger Svyatoslav Palamar som är kapten i den högerextrema Azovbataljonen som deltar i försvaret av tunnlarna under stålverket till BBC.

Allvarligt skadade kan inte få vård

Uppskattningen är att mellan 300 och 1 000 civila finns i skyddsrummen under stålverket. Men enligt Palamar går det inte att bilda sig en uppfattning av hur många av dem som är vid liv.

Tunnlar har förstörts av bombningarna.

Skyddsrum har blockerats av rasen.

Svyatoslav Palamar säger att de ukrainska soldaterna inte kan ta sig fram till alla bunkrar där civila sökt skydd.

– Vi håller kontakt med de som är på platser vi kan ta oss till. Vi vet att det finns små barn, vissa bara tre månader gamla, säger han.

Att de är isolerade under marken innebär att de sjuka och skadade inte kan få den vård de behöver.

– Efter 52 dagar av blockader och hårda strider börjar vi få slut på mediciner och det finns döda kroppar här som vi inte kan begrava, säger han.

Han berättar att nere i gångarna finns det runt 500 allvarligt skadade ukrainska soldater som inte kan få den vård de behöver. Vissa skulle behöva amputera kroppsdelar och genomgå andra större operationer.

BBC frågar Svyatoslav Palamar hur många ukrainska soldater som finns kvar:

– Tillräckligt för att slå tillbaka attackerna, säger han.

Konstantin Rudnev, 45, har flytt Mariupol till staden Dnipro.

Konstantin jobbade i stålverket: ”Behövs ett mirakel”

Innan Konstantin Rudnev tvingades fly från Mariupol arbetade han en period på stålverket Azovstal.

– Jag tycker att det är logiskt att striden om Azovtal blev den sista slutstriden om Mariupol. Den ligger i de centrala delarna av staden och är byggt av stål. Stålverket är svårt att förstöra och få överblick över, säger Konstantin Rudnev.

Trots att attackerna uppges vara pausade på order av Putin, och stålverket är svårt att attackera tror Konstantin inte att det finns någonting som kan rädda de som gömmer sig i tunnlarna.

– Jag tror att ryssarna kommer lyckas inta stålverket. Jag är rädd för det. Bara ett mirakel kan nu rädda försvararna, säger Konstantin Rudnev.

Mariupol har varit under hård beskjutning i över 50 dagar.