Butiker stänger tidigare: ”Vi kommer att ha ordningsvakt och väktare”

Uppdaterad 2022-05-01 | Publicerad 2022-04-15

ÖREBRO. Den högerextrema danske politikern Rasmus Paludans ”valturné” har följts av våldsamma upplopp i flera städer de senaste dagarna.

Under fredagen planerar han att bränna en koran i Örebro – något som orsakar oro i staden.

– Vi kommer att ha ordningsvakt och väktare på plats, säger City gross butikschef Pernilla Kihlén.

Vid 17.30-tiden meddelar polisen att personer kastar sten och försöker ta sig igenom avspärrningar vid platsen.

Danske Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram kurs, är i Sverige på ”valturné”.

Under torsdagen befann han sig i Östergötland, där han planerade manifestationer i Linköping och Norrköping. Bland annat skulle exemplar av muslimernas heliga bok Koranen brännas upp.

I båda städerna ledde detta till våldsamma upplopp.

Tumult utbröt på flera håll, när hundratals samlades och bland annat tände eld på bilar. I Linköping skadades tre poliser som fick föras till sjukhus. I Norrköping ska ett hundratal maskerade personer gått till angrepp mot polisen och räddningstjänstens personal.

Tidigare idag gick rikspolischef Anders Tornberg ut och fördömde attackerna.

– Det som hände i Linköping och Norrköping är fullständigt förkastligt och kommer aldrig att accepteras. Jag har försäkrat mig om att de medarbetare som skadats har tagits om hand, skriver han i ett pressmeddelande.

Polis skadad

Strax efter klockan 11:00 på fredagsförmiddagen genomförde Paludan och hans anhängare en ny manifestation, denna gång i Stockholmsförorten Rinkeby.

Två koraner brändes och stämningen blev hätsk. Bland annat kastades det sten och polisen använde pepparsprej.

– Två poliser skadades, men inte så pass illa att de behövde uppsöka sjukvård utan de kunde fortsätta arbeta, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

Paludan blev till slut tvungen att lämna platsen.

Åtta personer greps och två omhändertogs av polis.

”Ökad hotbild”

På fredagskvällen har Paludan tillstånd att hålla ytterligare ett torgmöte, i Örebro.

Manifestationen skulle ursprungligen ha hållits i stadsdelen Vivalla, vilket orsakat oro i området. Flera butiker har tagit det säkra före det osäkra och hållit stängt under fredagen. Andra planerar att stänga strax innan sammankomsten.

– När jag fick informationen om att man fått tillstånd att bränna koranen samlade jag ledningsgruppen för att gå igenom säkerhetsläget. Då kom vi fram till att vi ser en ökad hotbild. Vi har valt att tidigarelägga väktare och kommer att ha ordningsvakt och väktare på plats. Om det blir störigt kan de hjälpa oss att hantera situationen, säger Pernilla Kihlén, butikschef på City gross.

Marie Magnusson är boende i området. Hon har hört om den planerade koranbränningen och valde därför att åka och handla tidigare.

– Det är förfärligt det som hände i Linköping och Norrköping, säger hon.

Hon fortsätter:

– Min uppfattning är att hela manifestationen är en provokation. Det är långfredag, det är eid och det är ramadan och sen så planerar man att bränna en koran. Det är förfärligt, det skapar väldigt mycket oro.

Blixtändrar plats – av säkerhetsskäl

Polisen i Örebro har förberett sig för att oroligheter kan uppstå under fredagskvällen.

– Det är en tillståndsgiven allmän sammankomst och i nuläget gäller det här tillståndet, men självklart, med anledning av vad som har hänt måste vi undersöka om detta går att genomföra på ett bra och säkert sätt. Vi har självklart följt händelserna i Östergötland noga, säger Christina Hallin, presstalesperson hos polisen i Region Bergslagen.

Vid 17-tiden på fredagseftermiddagen meddelade polisen att Paludans tal, planerat att hållas i Vivalla, av säkerhetsskäl flyttats till Stadsparken i Örebro.

– Vi har följt händelserna och ordningsstörningen det senaste dygnet vi gör vårt yttersta för att det ska vara en säker sammankomst. Därför har vi beslutat om att ändra plats. Vi bedömer att den nya platsen ger större möjligheter att säkerställa den tryggheten och säkerheten, säger Diana Qudhaib, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

En grupp motdemonstranter försöker ta sig förbi polisens avspärrningar i Sveaparken i Örebro.

”Kastar stenar och bangers”

Vid 17.30-tiden ska ett flertal personer ha samlats vid Sveaparken. Kravallpolis är på plats.

På sin hemsida skriver polisen att man det kastas stenar och bangers.

Personer har också försök ta sig igenom polisens avspärrningar.

Enligt Nerikes allehandas reporter på plats har polisen tvingats retirera: ”Det är fullständigt kaos.”

Kravallpolis och motdemonstranter i Sveaparken i Örebro på långfredagseftermiddagen.