Friskoleprofilen leder islamistiskt parti – misstänks för grov förskingring

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-11-02

Elevernas pengar slussades ut till Somalia och till ett islamistiskt parti.

Nu åtalas friskoleprofilen och den tidigare moderata riksdagsmannen Abdirizak Waberi för grov ekonomisk brottslighet.

Han misstänks ha fört ut 13 miljoner kronor som bland annat har gått till hans islamistiska verksamhet.

– Det handlar om stora belopp och det har drabbat skoleleverna som har gått miste om pengar som var till för deras utbildning, säger chefsåklagare Henric Fagher.

Larm om könsuppdelad undervisning, obligatoriska bönestunder och religiösa inslag. Den kontroversiella muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg har under flera år hamnat i svenska myndigheters blickfång.

Förra veckan kom dödsstöten när Skolinspektionen slog fast att ägarna inte längre får driva skolor i Sverige. Detta eftersom de har misskött ekonomi, tillsyn och kontroll.

– Fyra av de fem som sitter i styrelsen är olämpliga att fortsatt bedriva skolverksamhet i Sverige, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen.

Det ekonomiska haveriet gör att anmälningar mot skolan som lagts på hög inte längre utreds. Det handlar bland annat om en anmälan som kom in så sent som i höstas där en person vittnar om att en anställd sagt till en flicka att hon får skylla sig själv om hon blir tafsad på – detta eftersom hon inte bär heltäckande kläder eller slöja.

Beslagtagit hans pass

Muslimska Römosseskolan öppnade 1998 och har elever från förskoleåldern till högstadiet. Grundaren och skolans mångårige rektor och skolchef är den tidigare moderata riksdagsmannen Abdirizak Waberi.

Fram till i somras hade han full kontroll över skolan.

Abdirizak Waberi på Römosseskolan.

Nu är han huvudmisstänkt i två utredningar om allvarlig ekonomisk brottslighet. Eftersom det finns risk att han flyr från Sverige har hans pass beslagtagits och han är skyldig att anmäla sig till Göteborgspolisen två gånger i veckan.

I den första utredningen väcktes nyligen åtal gällande grovt bokföringsbrott. Waberi misstänks ha fört över sex miljoner kronor till olika mottagare i Somalia där han också leder ett islamistiskt parti. Åtalet rör flera skolor och föreningar som Waberi har eller har haft kontroll över, bland annat muslimska Primus utbildning.

Förklaringen – en fiskeindustri

I förhör hävdar Waberi att miljonerna ska användas till utbildning, humana insatser och inrättandet av en stor fiskeindustri.

– Tanken är att återupprätta ett projekt som Sverige och Volvo hade med Somalia under 80-talet där man tillverkar små fiskebåtar och även har frysanläggningar för fisk, säger han.

Den andra utredningen rör grov förskingring och grovt bokföringsbrott från Framtidsskolan och en annan organisation. Framtidsskolan är det juridiska namnet på Römosseskolan.

Pengar har gått till islamistiskt parti

Enligt åtalet som lämnades in till Göteborgs tingsrätt på tisdagen har cirka 13 miljoner kronor av den kommunala skolpengen som Römosseskolan har mottagit för att finansiera skolverksamheten istället använts för helt andra ändamål - bland annat till organisationer i Somalia.

– En del går till hans hotell- och resekostnader i utlandet, en stor del går till två somaliska organisationer. Den ena sägs vara en hjälporganisation, den andra ett politiskt parti, säger Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Hans eget parti?

– Ja.

Pengarna har slussats från Römosseskolan till Primus utbildning och WKI Enterprises med hjälp av bluffakturor för påstådda it-tjänster. Henric Fagher anser att det är allvarlig ekonomisk brottslighet.

– Barnens rätt till grundläggande utbildning är inskrivet i vår grundlag. Det är väldigt viktigt att pengarna används på rätt sätt. 

Det har inte gått att fastställa exakt hur pengarna i Somalia har använts.

Leder islamistiskt parti

Sedan 2017 leder Waberi ett islamistiskt parti i Somalia som heter National unity party, Nationella enhetspartiet. På partiets Facebook-sida finns bilder från otaliga besök han gjort i landet de senaste åren – samtidigt som han haft det yttersta ansvaret för hundratals skolelever i Sverige.

Waberis parti förespråkar en modern tolkning av islam och säger sig ta avstånd från våldsamma och radikala förgreningar av religionen. Men högst upp i partiprogrammet står det att konstitutionen ska utgöras av islam och att islam ska vara den absoluta referensen till alla lagar, vilket innebär ett islamistiskt styrelseskick.

Den svenska grenen av partiet har haft årsmöten i Römosseskolans lokaler.

Inte fel att slå sin fru

Waberi är en känd person i religiösa skolsammanhang. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp ingår han också i ett större islamistiskt nätverk med förankringar i internationella organisationer med nära band till islamistiska Muslimska brödraskapet.

I en SVT-dokumentär från 2009, ”Slaget Om Muslimerna”, säger Waberi att han helst vill leva i en islamisk stat där politiken styrs efter koranen. Han ger också uttryck för en mycket sträng tolkning av islam där det till exempel ska vara förbjudet för män att ta kvinnor i hand och där kvinnor måste täcka sig. Han säger också att det ska vara förbjudet för ungdomar att lyssna på musik som man kan dansa till.

Waberi tar heller inte avstånd från muslimska tänkare som Yusuf al-Qaradawi, som säger att en man får slå sin fru.

– Han är mycket kunnigare om islam än vad jag är. De lärda måste man respektera för de är kunniga om detta. Jag skulle aldrig säga att de har fel, säger Waberi i dokumentären.

Abdirizak Waberi var tidigare riksdagsledamot för Moderaterna.

Satt i riksdagen för Moderaterna

Waberi satt i riksdagen för Moderaterna mellan 2010 och 2014. Partikollegan Cecilia Magnusson från samma valkrets är förvånad över brottsmisstankarna och att han leder ett islamistiskt parti.

– Jag har bara goda minnen av honom. Han var angelägen om att integrera sig, raka motsatsen till islamistisk. Man undrar vad som har hänt, säger hon.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Waberi, men han har inte återkommit med svar. Han vill heller inte ställa upp på intervju när vi träffar honom i Angered i Göteborg. Hans advokat Per Gunnarsson säger att han förnekar brott och välkomnar en utredning.

Abdirizak Waberi vägrar svara på frågor från Aftonbladets reporter.