Ryssland skickar blod till Ukrainska gränsen – spänt läge

Uppdaterad 2022-01-29 | Publicerad 2022-01-28

Ryssland har tillräckligt med soldater vid gränsen för att invadera Ukraina.

Nu har de skickat blodförråd och sjukvårdsmaterial till gränsen.

Pentagons generaler i USA har inte sett ”något så spänt sedan kalla kriget”.

– Om trupperna bussades på Ukraina skulle det innebära ett betydande, mycket betydande, antal dödsoffer, säger toppgeneralen Mark Milley.

Blodförråden och utrustningen tyder på att Ryssland förbereder sig för våldsamheter, enligt Reuters militära källor.

En invasion av Ukraina vore ”fruktansvärd”, varnar USA:s högste officer. Han har inte sett något så spänt sedan kalla kriget.

– Om styrkorna skulle släppas loss i Ukraina så skulle vi se ett stort antal döda. Och ni kan ju föreställa er hur det skulle bli i tätorter, utefter vägar. Det skulle bli fruktansvärt, hemskt, säger generalen Mark Milley, säger han på en presskonferens under fredagen.

Ukrainsk militär vid Luhansk-området i sydöstra delen av landet.

”Man anfaller inte utan blod”

Ryssland har över 100 000 soldater vid gränsen till Ukraina. Tillräckligt för att invadera hela landet, enligt New York Times.

USA har tidigare varnat för att ryssarna kan invadera i februari.

Men president Vladimir Putin har hela tiden nekat till att vilja starta ett krig.

– Vi tror inte att president Putin har fattat ett avgörande beslut om han ska använda sina styrkor mot Ukraina. Men vi vet att han har resurserna, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

USA:s toppgeneral Mark Milley.

Men blodförråden är en viktig detalj som experter lägger stor vikt vid. Den visar tydligt hur pass beredd Putin är.

– Det är ingen garanti för ett anfall, men man anfaller inte utan att ha det till hands, säger den pensionerade amerikanske generallöjtnanten Ben Hodges till Reuters.

Uppgifterna har inte kommenterats officiellt från vare sig amerikanskt eller ryskt håll.

Ryssland missnöjda över Nato

I ett telefonsamtal med franske presidenten Emmanuel Macron säger Putin att han är besviken över västvärldens oförmåga att förstå hans oro över Natos utvidgning.

”USA:s och Natos respons har inte inbegripit fundamental rysk oro. Man har inte tagit hänsyn till att Ryssland inte vill se ett utvidgat Nato eller att attackvapen placeras nära Rysslands gränser”, sade Putin enligt en utskrift från Kreml.

Ryska trupper i militärövning.

80 ton vapen

Ukraina har fått militär förstärkning och utrustning från flera länder. Tyskland har skickat 5 000 hjälmar och nyligen landade en andra last av 80 ton amerikanska vapen och ammunition.

– Om en enda rysk styrka går in i Ukraina på ett aggressivt sätt kommer det besvaras snabbt, allvarligt och gemensamt av oss och Europa, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinken i en intervju med CNN.