Flera Nato-fartyg patrullerar i Östersjön

Uppdaterad 2022-01-22 | Publicerad 2022-01-21

Nato utökar sin militära närvaro i Östersjön.

Under fredagen har flera krigsfartyg patrullerat i området.

– Vi är på plats för att öka den marina bevakningen, säger Nato i ett uttalande.

Följ ämnen
Nato
Ukraina

Den ryska mobiliseringen vid Ukrainas gräns har lett till ökade spänningar i Östersjöområdet.

I söndags bekräftade Nato att örlogsfartyget HNLMS Rotterdam stationerats i området för att ”följa utvecklingen och visa solidaritet med hela alliansen”.

Nu meddelar militäralliansen att man trappar upp sin närvaro ytterligare.

Danska fregatten HDMS Peter Willemoes, som ingår i samma snabbinsatsstyrka som HNLMS Rotterdam, anslöt under fredagen för att patrullera innanhavet. Flera minröjningsfartyg från Tyskland, Lettland och Estland befinner sig också i området.

HNLMS Rotterdam är flaggskeppet i militäralliansen Natos reaktionsstyrka Standing NATO Maritime Group 1. Arkivbild.

”Utökar marina bevakningen”

– Vi är på plats i Östersjön för att utöka den marina bevakningen och för att förbättra samarbetet med våra allierade, säger Nato i ett uttalande.

Minröjningsfartygen som ingår i Natostyrkan SNMCMG1 befinner sig i ett område strax söder om danska Bornholm medan snabbinsatsstyrkan SNMG1 givit sig av till Gdynia i Polen för ett planerat besök.

– Polen står regelbundet värd för hamnbesök från Nato-fartyg, som en del i sin rutinmässiga närvaro i Östersjön, säger en talesperson.

Danska fregatten HDMS Peter Willemoes.

Halva flottan i Östersjön

Snabbinsatsstyrkan och minröjningsstyrkan är två av fyra internationella styrkor, med fartyg från olika medlemsländer, som Natos flotta har att tillgå.

– De utför olika uppgifter, allt från att delta i övningar till skarpa uppdrag, och hjälper Nato att etablera alliansnärvaro, visa solidaritet och genomföra diplomatiska besök.

Amfibiefartyget HNLMS Rotterdam under en marinövning. En landstigningspråm på väg in.

ANNONS