Coronapandemin

FHM: Stor del av befolkningen kommer smittas

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Smittotalen i Sverige når rekordhöga nivåer samtidigt som testkaoset fortsätter och mörkertalet bedöms vara stort.

Folkhälsomyndigheten varnar också för att många fler kommer smittas inom kort.

– Den sjuklighet och problemen vi ser här och nu är smittspridningen av covid-19, säger Sara Byfors, avdelningschef på FHM.

Smittspridningen är rekordhög i Sverige nu och en liknande situation breder ut sig i i princip hela Europa.

Folkhälsomyndigheten bedömer dessutom att ”en stor del” av befolkningen i landet riskerar att smittas under de närmaste veckorna.

Det säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens pressträff.

– Det är därför väldigt viktigt med följsamhet till alla de åtgärder som finns på plats för att få ner smittspridningen, säger Sara Byfors.

”Testningen är belastad, det leder till förlängda svarstider. Det gör att testningens värde minskar något”, säger Sara Byfors på torsdagens pressträff.

Rekordhög siffra

Mellan vecka 1 och 2 ökade antalet fall med omkring 30 procent i Sverige. Totalt testades 503 644 personer med pcr-test under vecka 2, och hela 34 procent av dem visade ett positivt svar.

På torsdagen har också 41 374 nya fall rapporterats in, vilket är en rekordhög siffra.

Men Folkhälsomyndigheten bedömer att den egentliga siffran är mycket högre, på grund av att flera regioner pausat delar av sin testning nu.

–Testningen är belastad, det leder till förlängda svarstider. Det gör att testningens värde minskar något, säger Sara Byfors också.

På grund av att en stor andel av befolkningen för närvarande sitter i familjekarantän har myndigheten också beslutat om att tre grupper ska undantas kraven på isolering.

Bild från torsdagens pressträff.

Tio gånger högre risk för svår sjukdom för ovaccinerade

Skillnaden mellan bekräftade fall av covid-19 för vaccinerade och ovaccinerade är utraderad nu, men Byfors konstaterar att den som är vaccinerad sällan blir svårt sjuk i covid-19.

– Det är en väldigt mycket högre risk som ovaccinerad att behöva vård för covid-19. Det skiljer ungefär tio gånger i riskerna mellan de här grupperna, säger hon, och fortsätter:

– Så vaccinera dig för att skydda dig själv mot att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Man ser en ökning i döda per vecka med covid-19.

– Om vi tittar närmare på siffrorna: när många blir sjuka i samhället ökar också antalet som dör med covid-19, även om det inte är den direkta orsaken, säger Sara Byfors.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten