Idylliska fjällstugor kan bli turistlägenheter: ”Raderar vår identitet”

Uppdaterad 2022-01-28 | Publicerad 2022-01-27

Tänndalens Fjällgård i Funäsfjällen kan komma att rivas – något som blivit en vattendelare bland invånarna.

– Man plockar bort människors kärna. En plats alla har en relation till och alla har mötts på, säger Emil Svensson som vill bevara gården.

– Vi tycker att vi gör det bästa vi kan för orten, säger den nya ägaren.

Tänndalens fjällgård och gästgiveri kan ersättas av höghus och lägenheter för skidåkare.

Det var på 40-talet som Emil Svenssons gammelmoster var med och byggde fjällgården. Den utgjordes av gamla stugor i Härjedalen som alla flyttades till samma plats för att bilda ett idylliskt gästgiveri.

Mannen som senast drev gästgiveriet gick dock bort 2007 och det fanns ingen som kunde ta över verksamheten. Fjällgården fick därför säljas.

– Det kom en ny köpare 2009 som direkt låste och gick. Gården övergavs och alla undrade vad som hade hänt, säger Emil Svensson.

”Har varit Funäsfjällens hjärta och själ”

Stugorna lämnades att förfalla fram till 2017 då bolaget Opertun Group köpte upp gården. Nu har bolaget ansökt om att få riva stugorna. Beslut ska fattas av kommunen i början på februari.

– Jag blev helt bestört när jag hörde detta. Gården har varit hjärtat och själen i Funäsfjällen i 70 års tid. Nu ska det ersättas med höghus och lägenheter för säsongskidåkare. Det raderar en del av vår identitet, säger han.

Emil Svenssons gammelmoster var med och byggde fjällgården på 1940-talet. Opertun Group vill nu bygga fyra nya fastigheter på tomten där den gamla fjällgården ligger.

Han menar att stugorna är byggda i en speciell härjedalsk stil och att de därför inte kan ersättas. För att rädda gården startades en namninsamling på Facebook. På bara några dagar har över 900 underskrifter samlats in, både från folk som bor i området och trogna turister.

– Innan vi drog igång det här så kändes det helt kört. Men för första gången finns det hopp. Det märks att många är engagerade i frågan, säger han.

”Vi gör det bästa för orten”

Opertun Groups vd Markus Winfridsson menar att det florerar falska rykten om gårdens framtid. Därför kommer bolaget hålla en presskonferens om bygglovet beviljas. Innan dess vill han inte kommentera några byggplaner. Han menar att de i dag har en god dialog med kommunen.

 Stadsantikvarien försöker ta reda på vilka stugor människorna i området helst vill bevara.

Hur ser ni på att det startats en namninsamling för att stoppa rivningen?

– Vissa hus var i katastrofalt skick när vi köpte fastigheten 2017. Men vi förstår att det kan finnas ett affektionsvärde. Stugorna får gärna bevaras på annan plats.

Han berättar att stadsantikvarien försöker ta reda på vilka stugor människorna i området är angelägna om att bevara. Det finns även delar av byggnationerna som kommer inkorporeras i de nya husen.

– Vi tycker att vi gör det bästa vi kan för orten, säger Markus Winfridsson.