Södra Europas värsta torka på 1 200 år

Uppdaterad 2022-07-16 | Publicerad 2022-07-12

Extrem torka härjar i södra Europa.

Det är den värsta torkan på 1 200 år i Spanien och Portugal. I Italien är det den värsta på 70 år. Matproduktion och vattentillgång hotas nu i länderna.

– Om det inte regnar i minst fem dagar snart, så kommer vi förlora allt, säger risbonden Fabio Camisani.

Spanien och Portugal har drabbats av den värsta torkan på 1 200 år, visar forskning. Matproduktionen och turismen påverkas allvarligt i länderna, skriver The Guardian.

Den iberiska halvön, bestående av Spanien, Portugal och Andorra, har fått allt fler värmeböljor och torkor de senaste åren och i maj i år var det värmerekord i Spanien.

Vanligtvis kommer regnet under vinter, då ett lågtryck blåser in från Atlanten. Men ett högtryck, med namnet ”Azores high”, kan nu blockera regnet. Forskning visar att dessa högtryck börjar bli allt vanligare på vintrarna i länderna.

– Detta går helt i linje med vad folk på 1900-talet tänkte var värsta scenariot. Men jag tror att vi i dag måste förbereda oss för ännu värre förhållanden i framtiden, säger Park Williams, klimathydrolog på UCLA, till AP.

Den ovanliga värmeböljan orsakar flera bränder i södra Europa.

Dessutom riskerar nu Tagus, regionens längsta flod, att torka ut helt.

– Floden har kollapsat genom en kombination av klimatförändringar, vattenöverföring och det avfall som Madrig producerar, säger Miguel Ángel Sánchez, talesman från Tagus försvarsplattform.

I Portugal härjar även flera skogsbränder, som ska ha skadat 29 personer hittills. På söndagen var det över 3000 brandmän som var delaktiga i släckningsarbetet, skriver AP.

Men det är inte bara Spanien och Portugal som är hårt drabbade.

Just nu genomlider Italien den värsta torkan på 70 år, skriver Washington Post. Torkan påverkar både risproduktionen och dricksvattentillgången.

– Varken min pappa eller jag har sett något liknande tidigare. Om det inte regnar i minst fem dagar snart, så kommer vi förlora allt, säger 52-årige Fabio Camisani, risbonde i Milan, till Financial Times.

Vattennivåerna i floden Po, är rekordlåga efter flera månader med ovanligt lite regn. Den extrema sommarhettan har förvärrat situationen och tvingar myndigheter i vissa regioner att införa vattenrestriktioner.

I områdena runt Po bor en tredjedel av landets befolkning.

Forskning uppskattar att 30 procent av risgrödorna kommer försvinna. Vilket är en förödande förlust då Italien ansvarar för mer än 50 procent av Europas risproduktion.