Regeringen vill avveckla EBO

Publicerad 2022-01-11

Regeringen vill inte att asylsökande ska få ersättning för att ordna eget boende.

Istället ska asylsökande bo på anläggningar tills besked om de får stanna eller inte.

– Ofta har asylsökande bosatt sig i områden med stora socioekonomiska utmaningar i storstadsregioner. Det har försvårat integrationen, säger migrationsminister Anders Ygeman (S).

1994 infördes EBO-lagen. Asylsökande fick ersättning oavsett om de ordnade eget boende eller valde att bo på någon av Migrationsverkets anläggningar.

Men regeringen tycker inte att det har blivit bra utan lett till en ökad segregation och ojämlikhet.

Bor i socialt utsatta områden

Integrationen har försvårats genom att asylsökande ofta bosatt sig i områden med socioekonomiska utmaningar i storstadsregioner, säger migrationsminister Anders Ygeman (S) på en presskonferens.

– Bristen på bostäder leder till att bostadslösningar ofta är osäkra. Det förekommer att personer som driver handel med hyreskontrakt på svarta marknaden och utnyttjar den här målgruppen, säger han.

Nu vill regeringen avveckla EBO. En redan befintlig utredning får direktiv att ta fram åtgärder.

– Det kan exempelvis handla om att avskaffa dagersättningen under asyltiden om man inte bor på något av migrationsverkets boenden. Men det kan också handla om rätt att arbeta under asyltiden, säger Anders Ygeman.

Jämnare kommunansvar

Migrationsministern betonade att fler asylsökande på Migrationsverkets boenden skulle kunna leda till en jämnare fördelning av ansvaret bland kommunerna i landet.

– Fler som får uppehållstillstånd skulle kunna omfattas av anvisning av bosättning i en kommun, i enlighet med bosättningslagen. Det är positivt att fler kan omfattas av ett planerat mottagande i kommunerna, säger han.

Utredningen ska presenteras i höst.

Följ ämnen i artikeln