Trots kriget: Ikea fortsätter att köpa ryskt trä

Uppdaterad 2022-05-23 | Publicerad 2022-05-10

Ikea lovade att stoppa affärerna med Ryssland – efter Putins invasion av Ukraina.

Nu kan Aftonbladet avslöja att handeln med ryskt trä fortsätter.

– Vi stängde inte allt på en gång. Vissa av våra leverantörer har fortsatt att köpa lite virke, säger Robert Olsson, utvecklingschef inköp i Ikea.

Den 3 mars – en vecka efter invasionen av Ukraina – uppgav Ikea att möbelföretaget brutit affärerna med Vladimir Putins Ryssland. Varuhusen skulle stängas och företaget sluta köpa ryskt möbelträ:

”Detta innebär att Inter Ikea koncernen pausar all export och import till och från Ryssland och Belarus”, skrev företaget på sin hemsida.

Beslutet att klippa banden med Ryssland gav eko över världen och det svenska företaget hyllades som ett föredöme.

Nu kan Aftonbladet rapportera att delar av handeln med Ryssland i det tysta har fortsatt under de dryga två månader som gått – och fortsätter.

PLUS: Experterna: Då kan Putin avfyra kärnvapen

I ett brev från Robert Olsson, utvecklingschef inköp i Ikea, till möbeljättens leverantörer daterat den 25 mars framgår det att Ikeas ryska träinköp visserligen planeras att minska med 85 procent jämfört med fjolåret från april, men att det till skillnad från i Belarus inte handlar om något totalstopp.

Inga skarpa krav

För företagets enskilda möbelleverantörer ställs heller inga specifika volymkrav.

”Ikea förväntar sig också att alla leverantörer fortsätter att minska sitt beroende av rysk träråvara”, står det i brevet.

Av mejlkorrespondens mellan inköpsansvariga inom Ikea som Aftonbladet tagit del av framgår det att leverantörerna under vissa förutsättningar, som att volymerna godkänts av Ikea, kan få köpa lika mycket ryskt trä som under fjolåret. Beslutet har väckt känslor i Ikeas inköpsorganisation.

– Det känns konstigt och inte alls bra att vi stödjer Putin genom att inte avbryta den här handeln, säger en anställd.

”Konflikttimmer”

Den 8 mars beslutar FSC att omedelbart dra in all certifiering av ryskt och belarusiskt trä, på grund av kopplingen mellan skogsindustrin och den ryska staten. Det andra stora certifieringssystemet, PEFC, har redan fattat samma beslut och dömer ut det ryska trät som ”konflikttimmer”.

Trots det väljer Ikea att fortsätta att hålla dörren öppen för ryskt trä.

Putins krigskassa är starkt beroende av landets inkomster från råvaruexporten. Det ryska timret är en viktig inkomstkälla som före krig drog in mångmiljardbelopp till den ryska statskassan.

Som en följd av detta beslutar EU den 8 april att införa sanktioner mot ryskt trä.

Av mejlkorrespondens från början av maj framgår att Ikea trots det inte ändrat sin inställning till ryska träleveranser inom ramarna för redan tecknade kontrakt.

”Minskat extremt mycket”

Robert Olsson, utvecklingschef inköp, bekräftar för Aftonbladet att Ikea inte har infört något totalstopp, trots löftet i mars om att stoppa import från Ryssland:

– Vi har dragit ner extremt mycket och minskat vår ”dependency” på Ryssland. Det är vår inriktning. Men vi stängde inte allt på en gång.

Varför inte?

– Alltså, våra egna produktionsenheter har helt stoppat, sedan har vissa av våra leverantörer fortsatt att köpa lite virke, för de måste ju hitta nya leverantörskedjor. Vi får ju inte ta död på våra leverantörer...

Redan före Rysslands invasion av Ukraina rådde träbrist i världen, med kraftigt stigande priser. Något som tvingat Ikea att höja priserna på sina möbler. Enligt Robert Olsson har kriget skapat svårigheter för möbeljätten.

– Vi har väldiga problem med att få varor till våra varuhus nu. Nu är det huggsexa på råvarumaterial utanför Ryssland i stället. Det är inte alls enkelt detta.

Vladimir Putin.

”Många faktorer”

Ryssland och Belarus var i fjol näst Polen Ikeas största inköpsländer för möbelträ, enligt företagets hållbarhetsrapport. Någon exakt siffra på hur mycket ryskt trä som fortsätter att hamna i Ikeas möbler har han inte. I stället kommer ett mejl från Ikeas pressavdelning.

PLUS: Experterna: Då kan Putin avfyra kärnvapen

Av det framgår att Ikea följer EU:s sanktioner och att företaget anser att många faktorer måste vägas in när besluten om att dra ner på inköpen ska fattas. Hittills uppges inköpen från Ryssland ha minskat med mer än 85 procent och målet är att minska ytterligare.

Något besked om hur många miljoner den ryska trähandeln fortfarande omsätter eller när det ryska trät helt ska vara borta ges inte. Inte heller kommer det något svar på frågan vilka Ikeamöbler som fortfarande innehåller ryskt trä.

Kopplat till skövling

I december kunde Aftonbladet berätta hur Ikeas ukrainska underleverantör skövlat friska träd under förevändningen att de är sjuka och döda.

Med under granskningen var den ukrainske biologen Yehor Hrynyk. Han är inte förvånad över de nya uppgifterna.

– Jag har ju erfarenhet av hur Ikea uppträdde i Ukraina, när man förnekade att man köpt uppenbart olagligt virke. Därför är det inte oväntat att det nu visar sig att man inte alls har pausat affärerna med Ryssland, som lovat.

”Säg som det är”

Yehor Hrynyk, som nu liksom många andra unga ukrainska män genomgår militärträning, kräver att Ikea lägger korten på bordet om de ryska träköpen.

– De måste säga som det är. Är det något vi vet i Ukraina är det hur farliga lögner är. De kan leda till krig.

Ikeas varuhus i Kungens kurva i Stockholm.

ANNONS