Här strejkas det för klimatet i Sverige

Publicerad 2021-10-22

Fridays for Future genomför en ny klimatstrejk.

Över hela världen protesterar människor för att få till en rättvis insats i kampen för att minska utsläppen.

”Kolonisatörerna i norr har en klimatskuld att betala”, skriver organisationen på sin hemsida.

Fridays for Future, som är sprungen ur Greta Thunbergs fredagliga skolstrejker för att minska klimatutsläppen, fortsätter att agera.

Under fredagen strejkar människor världen över i organisationens namn. På Friday’s for the Futures hemsida går det att registrera strejker på en världskarta, och denna karta visar att det strejkas i totalt 27 svenska städer. Från Sjöbo i söder, till Kiruna i norr.

”Kämpa inte för dessa länder – kämpa med dem”

Denna gång uppmanar organisationen världens invånare att ”Uproot the System” (”rycka upp systemets rötter”, alternativt ”riva upp systemet”). Andemeningen i detta budskap är att länderna i norr, det vill säga världens mer resursstarka länder, har en större skuld till det rådande klimatläget. Därför anser Friday’s for the Future att dessa länder ska göra en större insats för att successivt nå det uppsatta nollmålet på ett socialt och ekonomiskt rättvist sätt.

”Det lyssnas inte på drabbade människor från drabbade områden, men de är inte röstlösa. De kämpar för sin nutid, inte bara sin framtid. Ingen ska behöva vara en fånge av orättvisa. Kämpa inte för dessa länder – kämpa med dem”, skriver organisationen.

I Malmö har demonstranter samlats utanför stadshuset.

Följ ämnen i artikeln