Militärer övade i centrala Stockholm

Publicerad 2022-02-05

Militärövning mitt i city.

Soldater intog centrala Stockholm på lördagen.

Hemvärnet tränar på att försvara staden.

I år påverkades övningen av pandemin och hotet från Ryssland.

– Det är väldigt viktigt för våra soldater att öva i den komplexa miljö Stockholms innerstad är. Vi måste öva i alla typer av miljöer, säger försvarets kommunikatör Julia Larsson.

Tungt beväpnade soldater har synts på gatorna kring centralstationen och stadshuset i Stockholm. Bandvagnar har rullat fram.

Varje år övar Hemvärnet i centrala Stockholm för att soldaterna ska lära sig att strida i stadsmiljö.

I år var det drygt 80 soldater från Mellersta militärregionen som intog gatorna. Övningen heter Geltic Bear.

– Man genomför övningen för att förbanden ska ha en hög tillgänglighet och i förlängningen ha en högre tröskel mot angrepp. Det är jätteviktigt att öva för att kunna klara av sina uppgifter, säger Julia Larsson, kommunikatör på Mellersta militärregionen.

Spänt säkerhetsläge påverkar

För två veckor sedan gjorde hemvärnssoldater från region Väst samma sak.

– Det är väldigt viktigt för våra soldater att öva i den komplexa miljö Stockholms innerstad är. Vi måste öva i alla typer av miljöer.

På grund av corona och det spända säkerhetsläget med Ryssland på gränsen till Ukraina har övningen har gjorts om. Försvaret vill försäkra sig om att soldaterna kan inte beredskap.

– Dagens konflikter utspelar sig ofta i städer, därför behöver soldaterna öva sig i denna komplexa miljö som Stockholms innerstad innebär. Vi ser fram emot många trevliga möten, säger överstelöjtnant Johan Midenby, chef för Livgardesgruppen, som ansvarar för utbildning av 24:e hemvärnsbataljonen, i ett pressmeddelande.