Rysslands attack mot Aftonbladet: ”Russofobi”

Uppdaterad 2022-07-22 | Publicerad 2022-07-18

Ryska utrikesdepartementet anklagar Aftonbladet för att sprida falska nyheter.

I ett uttalande beskrivs rapporteringen som ”russofobisk galenskap”.

– Det är en bisarr, om än inte speciellt förvånande attack, säger Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet.

I ett inlägg på den officiella myndighetshemsidan pekar ryska UD ut två artiklar från Aftonbladet som anses innehålla ”falska och grundlösa anklagelser” och namnger reportrarna som skrivit dem. Man hänvisar även till en artikel som publicerats av Expressen.

”Allt som återstår att göra är att beklaga att de så kallade "oberoende" journalisterna till slut tappat kontakten med verkligheten i sin galenskap och sina desperata försök att upprätthålla den russofobiska politiken som släppts lös av väst", skriver de på sin sajt.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Thomas Mattsson, ledamot i Tidningsutgivarnas styrelse, är förvånad över det ryska draget.

– Att det ryska utrikesdepartementet, under pågående krig, tar sig tid att kalla Aftonbladet russofober och recensera Aftonbladets journalistik som fantasier är en väldigt förvånande prioritering, säger han och fortsätter:

– Det tyder på en viss desperation från ryska UD som håller på att förlora mediekriget, men också stor okunskap om hur medier i demokratier fungerar. Här avslöjas väl den ryska regeringens syn på oberoende nyhetsförmedling.

”Är lite märkligt”

Hur ovanligt är det här?

– Kina har tidigare kritiserat bevakningen av författaren Gui Minhai och Eritrea har kritiserat fallet Dawit Isaak, men det är väldigt ovanligt och lite märkligt att ryska diplomater ägnar tid åt att recensera nyhetsjournalistik i västliga demokratier. Det är lätt att le åt det, men det ska man nog inte göra för det är allvarligt.

Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare och biträdande redaktionschef på Aftonbladet:

– Det är så klart en bisarr, om än inte speciellt förvånande, attack på Aftonbladet och två av våra medarbetare. Även om den inte förändrar på något sätt hur vi kommer bevaka det ryska anfallskriget mot Ukraina så är det en oroande eskalering mot den oberoende journalistiken.